Angajaţii străini şi români n-ar trebui să fie ţinuţi cu forţa într-un loc de muncă şi nici măririle de salariu nu sunt suficiente, în condiţiile în care principalul motiv pentru care românii pleacă în străinătate nu sunt banii, a afirmat omul de afaceri Dragoş Anastasiu, preşedintele grupului Eurolines şi al Camerei de comerţ româno-germane, la conferinţa ”Piaţa muncii, între criză şi reinventare”, organizată de Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El consideră că angajaţii rămân la un loc de muncă în primul rând dacă sunt fericiţi.

"Eu înţeleg această dorinţă de a ţine angajaţii, sunt angajator, dar nu credeţi că nu prin constrângere, ci prin a-i face pe ei happy, îi păstrăm? Înţeleg că fiecare îşi dă osteneala să-i aducă. Aceeaşi problemă o avem şi la învăţământul dual. Toţi spun <bag bani în aceşti copii trei ani, iar când au terminat, au plecat>. Nimeni n-ar pleca dacă s-ar simţi bine la locul de muncă. Dă-i 50 de euro mai mult, mai puţin, dar problema forţei de muncă din România ţine de modul în care ne raportăm la ea, pentru că o vedem ca pe un obiect, nu ca pe nişte fiinţe umane cu necesităţi şi cu dorinţa lor profundă de fericire. Dacă îi vedem ca obiecte, dă-le 50 de euro în plus şi mai pune-le o taxă ca să nu plece", a afirmat omul de afaceri, la conferinţa organizată de Profit.ro.

Omul de afaceri atrage atenţia că libertatea de mişcare a forţei de muncă este un drept important.

”Nu realizăm nimic dacă îi cerem Guvernului României să îi întoarcă pe angajaţii din străinătate acasă. Am luptat ani de zile să avem libertatea de mişcare a forţei de muncă. Dacă tu ai copii în învăţămăntul dual şi fac practică la tine la restaurant, iar copilul ăla, de fiecare dată când e în practică, curăţă cartofi, unde e dragostea pe care o poate dezvolta pentru compania ta si pentru industria respectivă? Hai să terminăm cu ipocrizia”, a spus Anastasiu.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.