Pesimismul directorilor financiari din Europa Centrală a atins un nivel record pe fondul incertitudinii cauzate de pandemia de Covid-19, arată cel mai recent studiu Deloitte, potrivit căruia cele mai ridicate rate ale inflaţiei sunt estimate pentru Polonia (5,2%) şi România (4,7%).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Directorii financiari din Europa Centrală au atins un nivel record de pesimism, iar încrederea lor în evoluţia economiei şi a întregului mediu de afaceri continuă să scadă pe fondul incertitudinii create de pandemia de Covid-19”, potrivit celui mai recent studiu Deloitte CE CFO Survey, realizat pe baza opiniilor exprimate de peste 300 de directori financiari din şase ţări – Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România.

Aproape trei sferturi dintre participanţi (72%) au declarat că sunt mai puţin optimişti cu privire la perspectivele financiare ale companiei lor decât înainte de pandemie, polonezii fiind cei mai pesimişti (79%), urmaţi de români (75%). Totodată, studiul relevă schimbări semnificative faţă de ediţia anterioară cu privire la percepţia nivelului de incertitudine economică şi financiară cu care se confruntă companiile reprezentate. Procentul celor care percep un nivel ridicat de incertitudine a crescut la 70%, de la 36%, anterior pandemiei.

În acest context, majoritatea directorilor financiari, indiferent de domeniul în care activează, consideră că, în 2020 şi la începutul lui 2021, condiţiile economice vor fi defavorabile asumării unor riscuri suplimentare privind deciziile financiare. Participanţii din România şi-au exprimat aversiune faţă de risc în cea mai mare proporţie (96%), fiind urmaţi la mică distanţă de estonieni (94%) şi polonezi (92%).

”Referitor la inflaţie, cei mai mulţi directori financiari întrevăd o creştere a indicelui preţurilor de consum în ţările în care activează. Cele mai ridicate rate ale inflaţiei sunt estimate pentru Polonia (5,2%) şi România (4,7%)”, relevă studiul.

Potrivit studiului, cea mai mare ameninţare la adresa activităţii companiei în următorul an este, în opinia directorilor financiari, reducerea cererii, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. În consecinţă, 62% dintre participanţi se aşteaptă la o scădere a veniturilor pentru compania pe care o reprezintă.

”Contextul actual a determinat companiile şi, implicit, directorii financiari să îşi regândească priorităţile. Cei mai mulţi se concentrează acum pe optimizarea costurilor, în timp ce deciziile de angajare a unor noi specialişti şi dezvoltarea capitalului uman, prioritare în urmă cu doar câteva luni, sunt amânate, ca, de altfel, şi creşterea investiţiilor, extinderea prin achiziţii, lansarea de produse şi servicii noi sau extinderea pe alte pieţe. Adaptarea la noua situaţie pare a fi, în prezent, singura urgenţă”, a explicat Zeno Căprariu, partener audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.

Întrebaţi care este modalitatea de finanţare pe care o consideră potrivită în actualul context, directorii financiari au menţionat finanţarea internă (51%) şi împrumutul bancar (42%) ca fiind cele mai atractive surse de finanţare.

Aflat la cea de-a 12-a ediţie, Deloitte CE CFO Survey indică percepţia directorilor financiari din regiune cu privire la performanţa viitoare a companiei pe care o reprezintă în economia globală post-criză.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.