Directorii generali şi membrii consiliilor de administraţie din cel puţin 11 companii farmaceutice au câştigat peste 1 miliard de dolari în cursa pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, iar unul dintre ei este românul Andrei Floroiu, şeful unei companii mici numite Vaxart. Câştigurile unora dintre aceste companii, care se folosesc de colaborarea cu programul guvernului american Operaţiunea Warp Speed în scop de marketing, au atras atenţia autorităţilor americane relatează New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 26 iunie, Vaxart, o mică firmă din San Francisco, a făcut un anunţ surpriză: un vaccin contra coronavirusului la care lucrează a fost selectat de guvernul SUA pentru a face parte din Operaţiunea Warp Speed, iniţiativa federală de dezvoltare rapidă a medicamentelor pentru combaterea Covid-19.

Acţiunile Vaxart au crescut. Directorii companiei, care cu câteva săptămâni mai înainte primiseră opţiuni de acţiuni în valoare de câteva milioane de dolari, au văzut cum valoarea acestora a crescut de şase ori. Şi un fond de hedging care deţine o participaţie la companie a obţinut instantaneu un profit de peste 200 de milioane de dolari.

Cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus este în desfăşurare, iar unele companii şi investitori pariază că câştigătorii vor obţine profituri mari din vânzarea a sute de milioane - sau chiar miliarde - de doze către oamenii disperaţi.

În întreaga industrie farmaceutică şi medicală, directorii şi membrii consiliilor de administraţie profită de această dinamică.

Aceştia realizează câştiguri de milioane de dolari după anunţarea unor evoluţii pozitive, inclusiv obţinerea de sprijin guvernamental în eforturile lor de a lupta împotriva Covid-19. După astfel de anunţuri, persoane din interiorul a cel puţin 11 companii - cele mai multe firme mici ale căror câştiguri se bazează adesea pe succesul sau eşecul unui singur medicament - au vândut acţiuni în valoare de peste 1 miliard de dolari începând din luna martie, potrivit datelor oferite pentru The New York Times de furnizorul de date Equilar.

În unele cazuri, persoanele respective primesc beneficii deja programate sau din tranzacţii automate cu acţiuni. Dar, în alte situaţii, oficiali de rang înalt par să profite de oportunităţile apărute pentru a marca profiturile în timp ce preţurile acţiunilor companiilor lor sunt ridicate. Şi unele companii au atribuit opţiuni de acţiuni directorilor cu puţin timp înainte de anunţarea progreselor realizate în dezvoltarea vaccinurilor.

Câştigurile bruşte subliniază stimulentele financiare mari oferite oficialilor companiilor pentru a obţine rezultate pozitive legate de vaccinurile şi tratamentele împotriva coronavirusului, chiar dacă medicamentele ar putea să nu apară niciodată pe piaţă.

Unele companii atrag atenţia autorităţilor guvernamentale privind folosirea asocierii lor cu Operaţiunea Warp Speed ​​ca mijloc de marketing.

De exemplu, titlul comunicatului de presă al lui Vaxart a fost: ”Vaccinul Vaxart-Covid-19 selectat pentru programul Operation Warp Speed al guvernului american”. Dar realitatea este mai complexă.

Vaccinul candidat al Vaxart a fost inclus într-un studiu clinic organizat de o agenţie federală în colaborare cu Operation Warp Speed. Dar Vaxart nu se numără printre companiile selectate pentru a primi sprijin financiar semnificativ prin intermediul Operation Warp Speed ​​pentru a produce sute de milioane de doze de vaccin.

”Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane al SUA a încheiat acorduri de finanţare cu anumiţi producători de vaccinuri şi negociem cu alţii. Nu este cazul cu Vaxart ", a declarat Michael R. Caputo, secretarul adjunct al departamentului pentru afaceri publice.

”Vaccinul candidat al Vaxart a fost selectat pentru a participa la studiile preliminare ale guvernului Statelor Unite pentru a determina zonele potenţiale pentru un posibil parteneriat şi sprijin din partea Operation Warp Speed. În acest moment, aceste studii sunt în desfăşurare şi nu au fost făcute măsurători. ”

Unii oficiali ai Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane sunt îngrijoraţi că aceste companii, inclusiv Vaxart, încearcă să-şi umfle preţurile acţiunilor, exagerand rolurile lor în Operation Warp Speed (OWS), a spus un oficial al administraţiei Trump. Departamentul a transmis aceste preocupări Comisiei pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), a spus oficialul.

Nu este clar dacă SEC analizează problema. Purtătorul de cuvânt al SEC a refuzat să comenteze.

"Vaxart respectă liniile directoare şi politicile de guvernanţă corporativă şi ia decizii în conformitate cu interesele cele mai bune ale companiei şi ale acţionarilor", a declarat vineri Andrei Floroiu, directorul general al Vaxart, într-un comunicat. Referindu-se la Operation Warp Speed, el a adăugat: ”Credem că vaccinul împotriva lui Covid-19 al Vaxart este cel mai interesant din OWS pentru că este singurul vaccin oral (o pastilă) din OWS. "

Tranzacţiile cu acţiuni la momentul oportun sunt în general legale. Însă investitorii şi experţii în guvernanţa corporativă spun că pot crea impresia că directorii profită de informaţiile obţinute din interior şi ar putea eroda încrederea publicului în industria farmaceutică atunci când atenţia publică este îndreptată către aceste companii pentru remedii împotriva Covid-19.

”Nu este corect ca directorii companiilor de medicamente să obţină profituri pe timp de criză”, a spus Ben Wakana, directorul general al organizaţiei non-profit Patients for Affordable Drugs.

Directorii a numeroase companii au obţinut profituri de şapte sau opt cifre, datorită muncii lor privind vaccinurile şi tratamentele coronavirus.

Acţiunile Regeneron, o companie de biotehnologie din Tarrytown, N.Y., au urcat aproape 80% de la începutul lunii februarie, când a anunţat o colaborare cu Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane, în vederea dezvoltării unui tratament pentru Covid-19.

Ulterior, directori şi membri ai consiliului de administraţie au vândut acţiuni de aproape 700 de milioane de dolari. Directorul general, Leonard Schleifer, a vândut în luna mai 178 de milioane de acţiuni într-o singură zi.

Alexandra Bowie, o purtătoare de cuvânt a Regeneron, a declarat că majoritatea acestor vânzări au fost programate în avans prin programe care vând automat acţiunile directorilor dacă acţiunile ating un anumit preţ.

Compania americană de biotehnologie Moderna, din Cambridge, Mass., care nu a adus niciodată un produs pe piaţă, a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că lucrează la un vaccin pentru coronavirus.

Acesta a publicat o serie de comunicate de presă care au salutat progresul vaccinului, iar acţiunile sale s-au triplat, oferind companiei o valoare de piaţă de aproape 30 de miliarde de dolari.

Angajaţi ai Moderna au vândut aproximativ 248 de milioane de acţiuni de la anunţul din ianuarie, majoritatea după ce compania a fost selectată în aprilie pentru a primi finanţare federală pentru susţinerea eforturilor sale de vaccin.

În timp ce unele dintre aceste vânzări erau programate în avans, altele au avut loc spontan.

Flagship Ventures, un fond de investiţii condus de fondatorul şi preşedintele companiei, Noubar Afeyan, a vândut peste 68 de milioane de acţiuni Moderna în 21 mai. Aceste tranzacţii nu au fost programate în avans, potrivit datelor oficiale.

Directorii şi membrii consiliului de administraţie de la Luminex, Quidel şi Emergent BioSolutions au vândut acţiuni în valoare cumulată de 85 de milioane de dolari, după ce au anunţat că lucrează la vaccinuri, tratamente sau soluţii de testare.

La alte companii, directorii şi membrii consiliului de administraţie au primit opţiuni de acţiuni cu puţin timp înainte ca firmele să anunţe o informaţie pozitivă, care a ridicat valoarea acestor opţiuni.

Novavax, un producător de medicamente din Gaithersburg, Md., a început să lucreze la un vaccin la începutul acestui an. În această primăvară, compania a raportat rezultate promiţătoare ale testelor preliminare şi un acord de 1,6 miliarde de dolari cu administraţia Trump.

În aprilie, cu acţiunile sale aflate la sub 24 de dolari, Novavax a alocat prime în acţiuni tuturor angajaţilor săi ”în recunoaşterea muncii extraordinare a angajaţilor noştri de a implementa un nou program de vaccin.” Patru directori de rang înalt, inclusiv directorul general Stanley Erck, au primit opţiuni de acţiuni care valorau mai puţin de 20 de milioane de dolari la acea vreme.

De atunci, acţiunile Novavax s-au ridicat la peste 130 de dolari pe acţiune. Cel puţin pe hârtie, opţiunile de acţiuni ale celor patru directori sunt în valoare de peste 100 de milioane de dolari.

Alţi doi producători de medicamente, Translate Bio şi Inovio, au alocat opţiuni pentru acţiuni directorilor şi membrilor consiliului de administraţie cu puţin timp înainte de a anunţa progrese cu privire la vaccinurile lor pentru coronavirus care au urcat preţurile acţiunilor. Reprezentanţii companiilor au spus că opţiunile sunt programate periodic.

La Vaxart s-au câştigat însă cei mai mulţi bani.

La începutul anului, acţiunile Vaxar erau în jur de 35 de cenţi. Apoi, la sfârşitul lunii ianuarie, Vaxart a început să lucreze la un vaccin cu administrare orală pentru noul coronavirus, iar acţiunile sale au început să crească.

Cel mai mare acţionar al lui Vaxart este un fond de hedging din New York, Armistice Capital, care a achiziţionat anul trecut aproape două treimi din acţiunile companiei. Doi directori de Armistice, inclusiv fondatorul fondului speculativ, Steven Boyd, s-au alăturat consiliului de administraţie al Vaxart. Fondul de hedging a cumpărat, de asemenea, drepturi, cunoscute sub denumirea de certificate, pentru a cumpăra alte 21 de milioane de acţiuni Vaxart la un moment dat, cu cel puţin 30 de cenţi fiecare.

Vaxart nu a adus niciodată pe piaţă un vaccin. Are doar 15 angajaţi. Însă, în primăvară, Vaxart a anunţat date preliminare pozitive pentru vaccinul său, împreună cu un parteneriat cu o companie care ar putea să-l producă. La sfârşitul lunii aprilie, investitorii percepând potenţialul pentru profituri mari, acţiunile companiei au atins 3,66 dolari - o creştere de zece ori faţă de nivelul din ianuarie.

Pe 8 iunie, Vaxart a modificat condiţiile acordului său de garanţii cu Armistice, făcând mai uşor pentru fondul de hedging să achiziţioneze rapid cele 21 de milioane de acţiuni, mai degrabă decât să trebuiască să cumpere şi să vândă în loturi mai mici.

O săptămână mai târziu, Vaxart a anunţat că directorul său general s-a retras din funcţie, deşi va rămâne preşedinte. Noul diretor general, Andrei Floroiu, a lucrat anterior cu Boyd, fondatorul Armistice, la fondul de hedging şi la firma de consultanţă McKinsey.

Pe 25 iunie, Vaxart a anunţat că a semnat o scrisoare de intenţie cu o altă companie care ar putea ajuta-o să producă în masă un vaccin coronavirus. Acţiunile lui Vaxart aproape că s-au dublat în acea zi. A doua zi, Vaxart a emis comunicatul de presă potrivit căruia compania a fost selectată pentru  Operation Warp Speed. Acţiunile sale s-au dublat instantaneu, la un moment dat atingând 14 dolari, cel mai înalt nivel din ani.

”Suntem foarte încântaţi să fim una dintre puţinele companii selectate de Operation Warp Speed ​​şi că vaccinul nostru este singurul vaccin oral care este evaluat”, a spus Floroiu, absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti..

Armistice a profitat de creşterea exponenţială a acţiunilor - la acel moment, cu peste 3.600% începând din ianuarie.

Pe 26 iunie, vineri şi luni următoare, fondul de hedging şi-a exercitat certificatele pentru a cumpăra aproape 21 de milioane de acţiuni Vaxart fie pentru 30 de cenţi pe unitate, fie pentru 1,10 dolari - achiziţii pe care nu ar fi fost în măsură să le facă la fel de rapid, dacă acordul său cu Vaxart nu ar fi fost modificat cu câteva săptămâni mai devreme.

Apoi, Armistice a vândut imediat acţiunile la preţuri de la 6,58 12,89 dolari pe unitate, potrivit datelor declarate. Profiturile fondului speculativ au fost imense: peste 197 de milioane de dolari.

”Se pare că s-ar putea ca certificatele să fi fost reconfigurate într-un moment în care ştiau că va veni o veste bună”, a spus Robert Daines, un profesor la Stanford Law School, care este expert în guvernanţă corporativă. "Aceasta a fost o schimbare valoroasă, făcută la momentul potrivit, înainte de creşterea preţului acţiunilor companiei".

În acelaşi timp, fondul de hedging a vândut, de asemenea, unele dintre acţiunile Vaxart pe care le cumpărase anterior, înregistrând profituri suplimentare de zeci de milioane de dolari.

Până  pe 29 iunie, Armistice a vândut aproape toate acţiunile sale Vaxart.

Boyd şi Armistice au refuzat să comenteze.

Floroiu a spus că modificarea acordului cu Armistice ”a fost în beneficiul Vaxart şi al acţionarilor săi” şi a ajutat compania să strângă bani pentru a lucra la vaccinul Covid-19.

El şi alţi membri ai consiliului de administraţie al Vaxart au fost, de asemenea, bine poziţionaţi pentru a obţine profituri personale mari. Când a devenit director executiv la jumătatea lunii iunie, Floroiu a primit opţiuni de acţiuni în valoare de aproximativ 4,3 milioane de dolari. O lună mai târziu, acele opţiuni valorau peste 28 de milioane de dolari.

În mod normal, atunci când companiile emit opţiuni de acţiuni către directori, opţiunile nu pot fi exercitate timp de luni sau ani de zile. Din cauza condiţiilor neobişnuite şi a creşterii preţului acţiunilor Vaxart, cea mai mare parte a opţiunilor deţinute de Floroiu pot fi încasate acum.

Membrii consiliului de administraţie al Vaxart au primit, de asemenea, alocări mari de opţiuni de acţiuni, care le oferă dreptul de a cumpăra acţiuni ale companiei la preţuri cu mult sub nivelul la care sunt tranzacţionate în prezent. Cu cât preţul acţiunilor este mai mare, cu atât profiturile sunt mai mari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.