Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, Alina Creţu, consideră că sunt mai multe măsuri care ar putea fi luate în cazul cerealelor din Ucraina, printre acestea fiind o limitare pentru o anumită perioadă a importurilor, dar şi o monitorizare a tranzitului şi o separare a fluxurilor în Portul Constanţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alina Creţu a fost întrebată, miercuri, la Prima News, cum ar trebui să se încheie discuţia între ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu omologul său din Ucraina, despre problema cerealelor din ţara vecină. 
 
“Ar trebui să o încheie cel puţin cu rezultatele pe care le-au anunţat colegii noştri din Polonia. Aseară am primit o informaţie că inclusiv cei din Bulgaria se pregătesc cu propunere similară, şi anume o limitare a importurilor. Asta poate fi făcută sub diferite forme, ori o interzicere temporară, o limitare pentru o anumită perioadă a importurilor, iar în ceea ce priveşte tranzitul, acesta să se facă în condiţii extrem, extrem de stricte. Ce înseamnă aceste condiţii stricte? Înseamnă o monitorizare foarte clară pe fluxul de la intrare până la ieşire din ţară, o separare a fluxurilor în Portul Constanţa. Ştiu că este complicată, dar dacă există voinţă se poate face acest lucru. Separarea fluxurilor în port ar trebui făcută în timp, putem să dăm un exemplu concret, o săptămână pară, o săptămână impară, când să circule camioanele ucrainene, când camioanele româneşti şi o separare pe căi diferite de intrare în port. Şi aceasta este fezabilă deşi ştim că acolo sunt operatori privaţi, dar suntem convinşi că, dacă există o dorinţă a statului român, totul se poate face”, a explicat Alina Creţu.
 
Ea a precizat cum se întâmplă în Polonia cu cerealele din Ucraina. 
 
“Am mai fost informaţi de colegii din Polonia ieri că s-a început tranzitul, a fost blocat o perioadă, s-a reînceput tranzitul prin Polonia cu un control permanent, sunt însoţiţi de GPS-uri pe perioada cât tranzitează Polonia transporturile de cereale din Ucraina. Serviciile vamale însoţesc şi urmăresc continuu aceste transporturi. Dacă este voinţă se pot întâmpla lucrurile într-un mod natural, exact ceea ce am cerut de câteva luni încoace. Este important ajutorul financiar de la Comisia Europeană, dar nu este singura măsură pe care noi o aşteptăm”, a mai transmis Creţu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.