Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA - Romanian Game Developers Association) susţine că trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajatului presupune o creştere a costurilor per salariat cu 6,5%, de la 1 ianuarie, asociaţia solicitând astfel autorităţilor să compenseze impactul negativ generat de modificările Codului fiscal pentru întreaga industrie IT activă pe piaţa locală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În absenţa unei măsuri normative de ordin compensatoriu, procesul de trecere a contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în cea angajatului de la 1 ianuarie 2018, va presupune o creştere a costurilor per salariat cu aproximativ 6,5%. Această creştere ar fi necesară pentru menţinerea actualului nivel net de salarizare în cadrul segmentului de afaceri al dezvoltatorilor de jocuri video din România, ca parte a domeniului IT”, arată asociaţia, într-un comunicat.

Oficialii RGDA spun că o asemenea evoluţie ar conduce la crearea unei presiuni artificiale şi suplimentare asupra competitivităţii domeniului, în condiţiile în care costurile salariale reprezintă o mare parte din costurile totale ale industriei.

În plus, ei spun că planurile viitoare de dezvoltare ale investiţiilor vor fi puse sub semnul întrebării având în vedere că marja de profit va fi puternic afectată. 

”Mai mult, posibilitatea unor majorări salariale în industrie, în anii următori, va fi anulată”, adaugă reprezentanţii asociaţiei.

Ei consideră că fenomenul migraţiei externe a profesioniştilor din industria IT se va accentua ca atare, în condiţiile în care oricum există un deficit de forţă de muncă înalt calificată pe această piaţă.

”Suntem într-un punct de impredictibilitate maximă în ce priveşte impozitarea salariilor din IT începând cu anul viitor. Au fost menţionate în spaţiul public, de către decidenţii instituţionali, mai multe soluţii normative pentru compensarea impactului negativ al OUG 79/2017 asupra industriei. Varianta ajutorului de stat nu este însă una fezabilă. În primul rând, nu se pune problema unui ajutor suplimentar”, a declarat Cătălin Butnariu, preşedinte RGDA. 

El spune că industria solicită menţinerea fiscalizării din prezent a industriei.

”În al doilea rând, sistemul schemelor de ajutor de stat este unul complex şi birocratic, nefiind, sub nicio formă, o soluţie pe termen lung la problema creşterii costurilor salariale din industria IT. Lansăm, din acest motiv, ca ultimă soluţie, un apel public către autorităţile competente, în special către primul Ministru şi către Ministrul de Finanţe, să adopte singura soluţie reală care apreciem că va compensa în termeni reali efectele negative ale Oug 79/2017 pentru industria dezvoltatorilor de jocuri video: diminuarea cotei contribuţiilor sociale la 20,5%”, a mai spus preşedintele RGDA. 

Industria dezvoltatorilor de jocuri video are peste 6.000 de angajaţi şi o creştere totală a cifrei de afaceri a industriei de 30% în perioada 2014 – 2016 (de la 114 milioane dolari la 145 milioane dolari).

Peste 90% din cifra de afaceri este obţinută din activităţi de export.

RGDA reuneşte 46 de companii de pe piaţa locală, care realizează peste 80% din cifra de afaceri din domeniu şi reuneşte peste 90% din angajaţii din domeniu.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.