Departamentul de Justiţie a prezentat miercuri un proiect de lege pentru reformarea imunităţii legale de care beneficiază companiile din sectorul internetului şi urmează încercării din acest an a preşedintelui Donald Trump de a înăspri reglementările pentru giganţii tehnologici, precum Google şi Facebook, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea are rolul să limiteze prevederile Secţiunii 230 a Legii privind Decenţa în Comunicaţii, care oferă platformelor de tehnologice de tipul Google, divizie a grupului Alphabet, şi Facebook protecţie faţă de răspunderea pentru conţinutul postat de utilizatori.

Proiectul necesită aprobarea de către Congres, find improbabil să fie luate măsuri până anul viitor, cel mai devreme.  În Congres există mai multe proiecte care prevăd restrângerea imunităţii acestor companii. Nu este clar dacă Departamentul de Justiţie va susţine vreunul dintre proiectele aflate deja în Congres.

Propunerea Departamentului de Justiţie prevede în principal ca atunci când companiile ”distribuie în mod voit materiale ilegale sau moderează conţinutul cu rea-credinţă, atunci Secţiunea 230 să nu le protejeze de consecinţele acţiunilor lor”.

Proiectul prevede o serie de reforme pentru a asigura transparenţa deciziilor companiilor de internet atunci când elimină conţinut şi stabileşte situaţiile când acestea ar trebui să răspundă opentru limbajul pe care îl modifică. De asemenea, sunt revizuite definiţiile actuale din Secţiunea 230, cu un limbaj mai concret, care oferă recomandări mai multe pentru utilizatori şi instanţe.

Propunerea încurajează totodată platformele online să ia măsuri împotriva conţinutului ilegal şi cere mai multă claritate în privinţa măsurilor autorităţilor federale civile care aplică legea.

Procurorul general William Barr a afirmat într-un comunicat că administraţia cere ”Congresului să adopte reformele necesare Secţiunii 230 şi să înceapă să tragă la răspundere companiile atât atunci când cenzurează discursul cât şi atunci când facilitează în mod voit activităţile online ilegale”.

Miercuri, preşedintele Donald Trump urma să se întâlnească cu un grup de procurori generali, din Texas, Arizona, Utah, Louisiana, Arkansas, Mississippi, Carolina de Sud şi Missouri, toţi republicani, pe fondul criticilor sale la adresa companiilor din sectorul mediei sociale. Twitter a marcat în repetate rânduri tweeturi ale preedintelui Trump, afirmând că acestea includ posibile informaţii înşelătoare legate de votul prin poştă.

În luna mai, Trump a cerut Departamentului pentru Comerţ să emită o petiţie pentru a cere Comisiei Federale pentru Comunicaţii (FCC) să limiteze protecţiile în cadrul Secţiunii 230, după ce Twitter şi-a avertizat cititorii, în luna mai, să verifice postările preşedintelui legate de acuzaţiile nedovedite de fraude legate de votul prin poştă.

Un grup reprezentând marile companii din sectorul internetului, între care Facebook, Amazon.com şi Google, a cerut FCC să respingă petiţia, afirmând că este ”greşită, fără bază legală şi implică probleme serioase legate de politică publică”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.