Deloitte România şi Reff & Asociaţii au anunţat, luni, că au asistat Patria Bank în vânzarea unui portofoliu de creanţe neperformante în valoare nominală totală de 502 milioane de lei (105,6 milioane euro) către societăţi din grupul Kruk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Portofoliul scos la vânzare a fost segmentat în două tranşe, fiecare dintre acestea fiind vândută în urma unui proces competitiv dedicat de selectare a cumpărătorului. Prima tranşă a portofoliului, în valoare nominală de aproximativ 245 de milioane de lei, a fost vândută în octombrie 2018 şi a cuprins credite de consum negarantate acordate persoanelor fizice”, se arată în comunicat.

Portofoliul în valoare nominală totală de aproximativ 257 de milioane de lei care face obiectul celei de a doua tranşe, anunţate în ianuarie 2019, este format din creanţe rezultând din contracte de credit garantate acordate persoanelor juridice şi consumatorilor.

În ambele etape ale proiectului, echipa de consultanţi financiari Deloitte România a asigurat servicii complete de asistenţă pentru structurarea tranzacţiei, pregătirea bazelor de date, planificarea şi coordonarea proceselor de vânzare, potrivit companiei.

Echipa a fost condusă de Radu Dumitrescu, partener servicii suport în tranzacţii, iar Bogdan Mazilu, assistant director, a asigurat coordonarea serviciilor de asistenţă financiară, cu sprijinul consultanţilor Crina Ciudin şi Radu Constantin.

”Deşi piaţa creditelor neperformante este influenţată în mod semnificativ de schimbările codului fiscal şi de potenţialele schimbări legislative care afectează activitatea bancară şi de colectare a creanţelor, acest proiect îmi dă speranţa că în continuare vom asista la astfel de tranzacţii care să ajute băncile să-şi îmbunătăţească performanţa financiară. Aceste tranzacţii au fost unele dintre cele mai importante începute în România în 2018 pe această nişă, atât din punctul de vedere al complexităţii, cât şi ca procent din valoarea totală a pieţei locale”, a spus Radu Dumitrescu.

În ambele etape ale proiectului şi cu privire la ambele segmente de portofoliu, societatea de avocaţi Reff & Asociaţii a fost implicată în toate aspectele juridice privind procesul competitiv de selecţie a cumpărătorului, de la structurarea juridică preliminară, la redactarea contractelor de cesiune propuse de către bancă potenţialilor investitori, precum şi pe tot parcursul sesiunilor de negociere, până la semnarea documentaţiei de transfer.

De asemenea, cu privire la vânzarea celei de-a doua tranşe societatea de avocaţi va asista Patria Bank până la finalizarea formalităţilor post-transfer. Proiectul a fost condus de Andrei Burz-Pînzaru, managing partner la Reff & Asociaţii şi coordonat de Andreea Şerban, managing associate, cu sprijinul Lorenei Roşia, senior associate, şi Dănuţ Arion, associate.

”Executarea acestor tranzacţii într-o perioadă mai puţin fastă pentru piaţa secundară a creanţelor neperformante în România susţine faptul că vânzarea acestor portofolii rămâne unul dintre instrumentele-cheie aflate la dispoziţia băncilor pentru administrarea eficientă a acestor cazuri. Rămâne de văzut dacă vom asista în continuare la evoluţii legislative care limitează acest tip de operaţiuni pe plan local sau dacă legiuitorul român va înţelege să armonizeze legislaţia în linie cu practica celorlalte state din UE şi cu recomandările Băncii Centrale Europene, care stimulează această piaţă în scopul asigurării unui mediu de creditare stabil şi sustenabil”, a spus Andrei Burz-Pînzaru.

Deloitte România şi Reff & Asociaţii sunt unii dintre cei mai activi consultanţi din România pe piaţa creditelor neperformante. În perioada 2014-2018, Reff & Asociaţii a asistat atât bănci, cât şi investitori şi entităţi de recuperare creanţe, în vânzări sau achiziţii de portofolii de credite neperformante în valoare totală de circa 6 miliarde de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.