Contul curent al balanţei de plăţi s-a îmbunătăţit în august pentru a treia lună la rând înregistrând o scădere a deficitului la 2,11 miliarde euro, de la 2,157 miliarde euro după primele şapte luni, însă înregistrează o deteriorare puternică comparativ cu nivelul de anul trecut, după ce stimularea consumului de către guvern a agravat deficitul comercial, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, publicate vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După primele opt luni din 2015, deficitul contului curent era de 382 milioane euro, arată datele revizuite ale BNR, de peste cinci  ori mai mic decât cel din perioada ianuarie-august 2016. 

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state.

Principala compomnentă care contribuie la deficitul de cont curent este comerţul exterior, puternic deficitar. 

Statisticile oficiale publicate în această săptămână arată că deficitul comercial (FOB/CIF) din primele opt luni a fost de 6,13 miliarde euro, mai mare cu 27,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Ca urmare, balanţa bunurilor, care intră în contul curent al balanţei de plăţi, şi-a accelerat deteriorarea în acest an.

Astfel, deficitul comercial din componenţa contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 30,6% în primele opt luni ale acestui an, până la 5,69 miliarde euro, faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Diferenţa între datele FOB/CIF şi FOB/FOB  este în principal costul transportului.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini, a înregistrat un deficit de 2,84 miliarde euro în primele opt luni, în creştere cu 2,9% faţă de perioada ianuarie - august 2015.

În schimb, balanţa serviciilor şi-a majorat excedentul cu 11,3%, la 5,02 miliarde euro în perioada ianuarie-august 2016. 

Balanţa veniturilor secundare, în care intră şi fondurile europene încasate de România, a ajuns la un excedent de 1,41 miliarde euro, cu 16% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Majorarea deficitului de cont curent continuă tendinţa de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de două ori şi jumătate faţă de nivelul din 2014, până la 1,83 miliarde de euro, potrivti datelor revizuite.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP), organismul pe care îşi bazează guvernul proiecţiile bugetare, estimează pentru acest an un deficit de cont curent de 3,75 miliarde euro,  nivel dublu faţă de cel din 2015. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.