Piaţa de energie şi legislaţia specifică industriei rămân în continuare marile motive de îngrijorare, a declarat, vineri, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, care va participa marţi, 25 octombrie, la conferinţa ”INDUSTRIA ENERGETICĂ, DE LA STRATEGIA NAŢIONALĂ LA INVESTIŢIILE COMPANIILOR”, organizată de agenţia de presă News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Una din principalele îngrijorări o constituie interdicţia impusă prin lege producătorilor de energie de a exporta energie, interdicţie ce îi situează pe producătorii români pe o poziţie discriminatorie faţă de concurenţa din ţările vecine şi faţă de traderi, spune Lulache.

„Este imposibil de valorificat producţia în cel mai eficient mod dacă discutăm despre o piaţă comuna europeană, dar în România menţinem reglementări care îngrădesc activitatea companiilor la nivel european”, a declarat şeful Nuclearelectrica pentru News.ro.

În opinia sa, pentru a avea companii puternice este necesar să dezvoltam un cadru legislativ comun cu al statelor europene mai dezvoltate.

“Imposibilitatea de a încheia contracte pe termen lung cu parteneri (care corespund din punct de vedere al riscului financiar) pentru predictibilitate pe termen lung, nefuncţionarea corespunzătoare a pieţei de energie (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU are o cotă de peste 50% din  consumul total prognozat), mecanismele şi platformele cu un grad extrem de mare de inflexibilitate, fapt care afectează lichiditatea în piaţă, sunt provocări care trebuie rezolvate”, adaugă Lulache.

Directorul general al producătorului de energie subliniază totodată că nu putem avea un trend de creştere la nivelul companiilor româneşti simultan cu menţinerea barierelor.

În ceea ce priveşte proiectul Strategiei energetice naţionale, Lulache spune că acesta trebuie să valorifice optim pe termen lung resursele României, să raspundă provocărilor viitoare la nivel naţional coroborat cu politicile, obiectivele şi tintele stabilite la nivel european.

“Se simte puternic nevoia unor linii coordonatoare pe termen lung care să le permită companiilor o planificare corespunzătoare, un parcurs flexibil, predictibil care să răspundă atât intereselor interne de creştere şi dezvoltare, dar şi necesităţilor de sistem şi consumator. Este nevoie de acest cadru coerent”, a precizat Daniela Lulache.

Director general al Nuclearelectrica va participa marţi, 25 octombrie, cu începere de la ora 9.30, la Hotel Sheraton, sala Platinum, conferinţa ”INDUSTRIA ENERGETICĂ, DE LA STRATEGIA NAŢIONALĂ LA INVESTIŢIILE COMPANIILOR”, organizată de agenţia de presă News.ro, cu sprijinul Ministerului Energiei.

La eveniment va participa ministrul de resort, Victor Grigorescu, alături de principalii jucători din piaţă.

Evenimentul va fi deschis de ministrul Energiei,  Victor Grigorescu, care va prezenta audienţei principalele direcţii ale Strategiei energetice a României şi inovaţiile aplicabile ţării noastre, discuţia urmând a fi aprofundată în cadrul panelurilor de discuţie cu ajutorul reprezentanţilor autorităţilor şi asociaţiilor de reglementare din domeniul energiei, ai şefilor de companii care activează în sectorul energetic, avocaţilor, consultanţilor invitaţi de catre Agenţia de presă News.ro.

Aşadar, Strategia energetică a României şi cum se integrează în Strategia energetică europeană, proiectele propuse în Strategia energetică şi asigurarea finanţării lor, mixul energetic al României – care sunt zonele unde trebuie făcute investiţii pentru a asigura un mix echilibrat pentru viitor, soluţiile energetice inteligente şi strategiile de dezvoltare ale companiilor, infrastructura energetică şi interconectarea – modernizare şi planuri de viitor sau restructurarea companiilor de stat din domeniul energetic; liberalizarea distribuţiei de energie sunt doar cateva dintre temele propus spre dezbatere în cadrul conferinţei.

De asemenea, şefii companiilor din domeniul energetic vor avea prilejul să prezinte oficialilor, publicului şi mass-media strategiile companiilor pe care le conduc, planurile de dezvoltare şi principalele investiţii, dar să şi dezbată problemele din domeniul energetic şi să propună soluţii pentru viitor.

Participarea la eveniment este gratuită în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe detalii accesaţi pagina evenimentului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.