Curtea Supremă a Statelor Unite a acceptat vineri să audieze o contestaţie referitoare la dreptul Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) de a recupera profiturile obţinute ilegal, într-un caz din California care ar putea duce la slăbirea prerogativelor executive ale agenţiei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei nouă judecători au acceptat să audieze apelul intentat de un cuplu din California, Charles Liu şi Xin Wang, care contestă o acţiune civilă a SEC din 2016.

În 2017, SEC a obţinut în instanţă un ordin potrivit căruia Liu şi Wang trebuie să plătească aproape 27 de milioane de dolari, sumă egală cu cea obţinută de ei de la investitori străini pentru construirea unui centru pentru tratarea cancerului, care nu a fost finalizat.

Potrivit atribuţiilor civile ale SEC, inculpaţii trebuie să plătească guvernului american banii obţinuţi prin fraudă. Potrivit SEC, de regulă transferă banii primiţi investitorilor originali, cu toate că nu i s-a solicitat să o facă în acest caz.

În anul fiscal 2018, agenţia a returnat investitorilor păgubiţi 794 de milioane de dolari.

Liu şi Wang au atras fondurile de la 50 de investitori care participat înţelegând că vor putea obţine vize de intrare în Statele Unite.

Potrivit programului federal de vize EB-5, străinii bogaţi pot obţine vize de imigraţie pentru ei şi familiile lor dacă investesc cel puţin 500.000 de dolari în anumite proiecte de construcţii.

Programul a provicat îngrijorări legate de posibile escrocherii şi a dus la posibile investigaţii ale SEC.

Wall Street Journal a relatat în 2018 că una dintre investigaţii s-a concentrat pe o companie imobiliară condusă de Jared Kushner, ginerele preşedintelui Donald Trump şi consilier al acestuia.

Liu şi Wang au transferat milioane de dolari în conturile lor personale, iar centrul nu a fost construit, potrivit guvernului  SUA.

În octombrie 2018, o curte de apel din San Francisco a menţinut concluzia SEC.

În 2018, Curtea Supremă a limitat capacitatea SEC de a impune recuperarea prejudiciilor.

Audierea este aşteptată să aibă loc în luna iunie a anului viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.