Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis joi că site-ul american de intermediere a închirierii locuinţelor Airbnb este o platformă online şi nu o agenţie imobiliară, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cazul a ajuns la Curtea Europeană în urma unei plângeri a asociaţiei franceze de turism AHTOP.

Cazul scoate în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă autorităţile de reglementare în privinţa noilor servicii online care se implică în afaceri tradiţionale, dar nu respectă aceleaşi reguli.

Pentru Airbnb, cazul din Franţa este semnificativ deoarece Comitetul Olimpic Internaţional a acceptat să promoveze compania pentru cazări în timpul Olimpiadei de la Paris din 2024.

Judecătorii au acceptat în principiu argumentele companiei că este o platformă online şi nu o agenţie imobiliară.

”Natura legăturilor dintre serviciul de intermediere şi oferirea de cazări nu justifică îndepărtarea de la încadrarea serviciului de intermediere respectiv la categoria de serviciu de informare a societăţii”, potrivit curţii.

Instanţa a mai criticat Franţa pentru că nu a informat Comisia Europeană în legătură cu cerinţa ca Airbnb să deţină licenţă de agenţie imobiliară profesionistă.

Airbnb a salutat decizia curţii.

”Dorim să fim parteneri buni ai tuturor şi am colaborat deja cu peste 500 de guverne pentru a ajuta gazdele să îşi închirieze proprietăţile, să respectăm regulile şi să plătim taxele”, afirmă compania într-un comunicat.

AHTOP, care are peste 300.000 de membri, de la pensiuni la hosteluri pentru tineri şi agenţii imobiliare, a cerut Franţei să modificle reglementările pe care le-a numit arhaice.

Decizia va încuraja lupta platformelor online cu problemele similare întâmpinate în alte ţări, a declarat Luca Tosoni, cercetător la firma de cercetări Norwegian Research Center for Computers and Law.

”Asta înseamnă că orice încercare a unui alt stat membru de a impune cerinţe restrictive unor servicii similare va avea de dus o luptă dificilă”, a spus acesta.

În ultimii ani, Airbnb a fost în conflict cu hotelieri şi autorităţi din oraşe precum New York, Amsterdam, Berlin şi Paris, fiind acuzată că înrăutăţeşte deficitul de locuinţe şi îi exclude de pe piaţă pe locuitorii cu venituri scăzute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.