Creşterea puternică a acţiunilor miniere a inversat declinul acţiunilor europene consemnate în prima parte a tranzacţiilor de luni, provocate de îngrijorările legate de inflaţie şi de sezonul raportărilor financiare , indicii închizând în urcare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele pan-european STOXX 600 a recuperat pierderile de până la 0,6% şi a închis în creştere uşoară, de 0,05%.

Componenta minieră a indicelui a avansat cu 3%, consemnând cea mai mare creştere din ultimele trei luni, pe fondul avansului preţurilor minereului de fier şi a cărbunelui cocsificabil provocat de temeerile legate de ofertă, în timp ce cotaţiile metalelor de bază au urcat din cauza îngrijorărilor provocate de costurile mari ale energiei şi materiilor prime.

Componenta acţiunilor companiilor din sectorul petrolului au avansat cu peste 1%, ca şi titlurile auto, compensând pierderile din sectorul călătoriilor şi al turismului, utilităţilor şi comerţului cu amănuntul.

Indicele londonez FTSE 100 a avansat cu 0,7%, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,05%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,16%

”Inflaţia se va menţine la un nivel ridicat o perioadă mai lungă de timp decât se anticipa, din cauza creşterii preţurilor energiei şi a deficitului de bunuri. Contribuţia energiei la inflaţie se va inversa anul viitor ca urmare a efectelor bazei de comparaţie şi a preţurilor mai mici ale petrolului şi gazelor”, consideră analiştii firmei Capital Economics.

Aceştia au mai spus că deficitele de bunuri de agravează şi vor persista o perioadă de timp, dar că aceste presiuni se vor reduce anul viitor. Cu toate acestea, deficitele de bunuri ar putea duce la o creştere mai persistentă a presiunii preţurilor.

Componenta bancară a indicelui STOXX 600 a atins cel mai ridicat nivel din februarie 2020, recuperând aproape în totalitate pierderile induse de pandemia de coronavirus, investitorii anticipând dobânzi mai mari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.