Creşterea exporturilor Chinei s-a accelerat în mod neaşteptat în iulie, oferind un impuls încurajator economiei, care încearcă să-şi revină după scăderea indusă de epidemia de Covid-19, dar slăbirea cererii globale ar putea începe să afecteze livrările în lunile următoare, transmite Reuters.
Exporturile au crescut în iulie cu 18% faţă de anul precedent, cel mai rapid ritm din acest an, au arătat duminică datele oficiale vamale, în comparaţie cu o creştere de 17,9% în iunie, fiind peste aşteptările analiştilor, privind o creştere de 15,0%.
Exporturile au fost unul dintre puţinii factori pozitivi pentru economia chineză în 2022, deoarece restricţiile larg răspândite au lovit puternic afacerile şi consumatorii, în timp ce piaţa imobiliară, odinioară puternică, trece de la o criză la alta.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
”Creşterea exporturilor Chinei a surprins din nou în sens pozitiv. (Aceasta) continuă să ajute economia Chinei într-un an dificil, deoarece cererea internă rămâne lentă”, a declarat Zhiwei Zhang, economist şef la Pinpoint Asset Management.
Cu toate acestea, mulţi analişti se aşteaptă ca exporturile să se tempereze, deoarece economia globală pare din ce în ce mai probabil să se îndrepte către o încetinire gravă, împovărată de creşterea preţurilor şi a ratelor dobânzilor.
Volumul de containere din comerţul exterior a crescut în iulie cu 14,5%, în opt porturi majore din China, după un avans de 8,4% din iunie, potrivit datelor publicate de asociaţia portuară naţională.
Volumul de containere în portul Shanghai, afectat mult timp de Covid-19, a atins un nivel record luna trecută.
Exporturile din iulie ar putea să fi fost susţinute de cererea din Asia de Sud-Est, pe măsură ce cererea a crescut, iar fabricile de acolo au crescut producţia, a declarat Bruce Pang, economist şef şi şef de cercetare la Jones Lang Lasalle Inc, într-o notă de cercetare.
Mai mult, pe fondul ratei reale negative a dobânzilor şi a inflaţiei în creştere, unii clienţi europeni şi americani ar putea avea comenzi anticipate, pentru a se asigura că au bunuri la îndemână cu costuri mai mici, a adăugat el.
Cu toate acestea, în timp ce creşterea exporturilor a rămas ridicată, susţinută în principal de factorii de preţ, volumul mărfurilor exportate a scăzut în iulie, a declarat Chang Ran, analist senior la Institutul de Cercetare pentru Investiţii Zhixin.
La sfârşitul lunii iulie, Fondul Monetar Internaţional şi-a redus drastic previziunile referitoare la creşterea economiei chineze în 2022, la 3,3% de la 4,4% în aprilie, invocând restricţiile legate de Covid-19 şi agravarea crizei din sectorul imobiliar al ţării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.