Cererile iniţiale pentru ajutor de şomaj în Statele Unite au înregistrat o creştere semnificativă săptămâna trecută, un posibil semnal de alarmă pentru o economie americană care dă semne de slăbiciune, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Departamentului Muncii, în săptămâna încheiată pe 26 aprilie s-au depus 241.000 de cereri ajustate sezonier, cu 18.000 mai mult decât în perioada precedentă şi peste estimarea Dow Jones de 225.000. Este cel mai ridicat nivel din 22 februarie.

Cererile continue, care oferă o imagine mai amplă a tendinţelor privind concedierile şi sunt decalate cu o săptămână, au crescut la 1,92 milioane, o majorare de 83.000, până la cel mai ridicat nivel din 13 noiembrie 2021.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

O mare parte din această creştere provine din statul New York, unde numărul cererilor a crescut de peste două ori, ajungând la 30.043, conform datelor neajustate.

Economiştii pun acest salt pe seama vacanţei de primăvară în şcolile publice din New York, deşi Sam Tombs, economist-şef pentru SUA la Pantheon Macroeconomics, avertizează că ”deteriorarea recentă a indicatorilor de angajare şi concedieri sugerează că numărul cererilor va continua să crească în săptămânile următoare”.

Districtul Columbia a înregistrat o creştere modestă, după o explozie a cererilor la începutul anului, pe fondul eforturilor fostului preşedinte Donald Trump de a reduce personalul guvernamental federal.

Datele vin într-un moment în care economia americană se confruntă cu mai multe semne de slăbiciune, chiar dacă piaţa muncii a fost relativ stabilă până acum.

Potrivit unui raport al Departamentului Comerţului publicat miercuri, PIB-ul SUA a înregistrat o scădere anualizată de 0,3% în primul trimestru, prima contracţie din ultimii trei ani. Printre cauzele principale se numără creşterea importurilor înaintea impunerii tarifelor anunţate de Trump la începutul lunii aprilie, o scădere a cheltuielilor guvernamentale şi o temperare a consumului.

În pofida creşterii cererilor de şomaj, tendinţa pe termen lung rămâne relativ stabilă: media pe patru săptămâni a urcat la 226.000, în linie cu evoluţiile recente.

Vineri este aşteptat raportul privind locurile de muncă din aprilie, iar economiştii prognozează un plus de 133.000 de locuri în afara sectorului agricol. Datele publicate joi nu vor influenţa acest raport, întrucât sunt în afara perioadei de referinţă a sondajului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.