Credit Suisse a declarat luni că în primul trimestru au fost retrase din bancă active de 61 de miliarde de franci elveţieni (68 de miliarde de dolari) şi că ieşirile continuă, subliniind provocarea cu care se confruntă UBS Group în salvarea sa, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Depozitele clienţilor au scăzut cu 67 de miliarde de franci în primul trimestru, iar banca a remarcat că multe depozite la termen ajunse la maturitate nu au fost reînnoite.

”Aceste ieşiri s-au moderat, dar nu s-au inversat încă până pe 24 aprilie 2023”, a spus Credit Suisse, adăugând că cei mai mulţi bani care părăsesc bancă provin de la divizia de administrare a averilor şi că retragerile au avut loc în toate regiunile.

Ieşirea netă de active a urmat celor 110,5 miliarde de franci retraşi de clienţii de la bancă în trimestrul al patrulea.

Banca de 167 de ani a raportat probabil rezultate financiare pentru ultima oară, deoarece fuziunea sa cu UBS, concepută de stat, este aşteaptată să se încheie în curând.

O mare parte din reputaţia Elveţiei, ca centru financiar global de încredere, în special pentru cei ultra bogaţi, va depinde de integrarea cu succes a celor două bănci de importanţă sistemică la nivel global.

 Unii analişti au remarcat că ieşirile de active nu au fost atât de grave pe cât se temeau, dar alţii au spus că amploarea este alarmantă.

Capacitatea Credit Suisse de a genera venituri părea să fie atât de afectată, încât ”acordul ar putea rămâne un obstacol pentru rezultatele operaţionale UBS, dacă nu se anunţă un plan de restructurare mai profund”, a declarat analistul londonez Thomas Hallett de la KBW, într-o notă adresată clienţilor.

Activele administrate de divizia emblematică de gestionare a averilor au scăzut cu 29%, până la 502,5 miliarde de franci, la sfârşitul lunii martie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Clienţii au început să scoată rapid bani din Credit Suisse, afectată de scandal, după ce acesta a fost prinsă în turbulenţele pieţei declanşate de prăbuşirea băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank.

În pachetul de salvare grăbit, realizat împreună cu autorităţile elveţiene, UBS a fost de acord să preia Credit Suisse pentru 3 miliarde de franci, în acţiuni, şi să-şi asume pierderi de până la 5 miliarde de franci. Acordul include, de asemenea, în garanţii financiare de stat de 200 de miliarde de franci.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.