Consiliul UE a convenit, luni, în privinţa propunerii Comisiei Europene de a fi acordat un ajutor în caz de dezastre în valoare totală de 454,8 milioane euro României şi Italiei pentru repararea pagubelor provocate de dezastre naturale în 2022, precum şi Turciei în legătură cu cutremurele din februarie 2023. Asistenţa va proveni din bugetul UE pentru acest an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În practică, UE va transfera bani din rezerva pentru solidaritate şi ajutoare de urgenţă din cadrul bugetului său pentru 2023 către aşa-numita linie bugetară operaţională a Fondului de solidaritate al UE, de unde cuantumurile în cauză pot fi plătite ţărilor care au solicitat asistenţă financiară din acest fond după ce au fost afectate de dezastre naturale, potrivit comunicatului de presă al Consiliului UE. 

Fondul de solidaritate al UE este conceput pentru a furniza asistenţă financiară în cazul unei catastrofe majore într-un stat membru sau într-o ţară care poartă negocieri de aderare cu UE.

Ajutorul va fi distribuit după cum urmează:

- 33,9 milioane euro pentru a se acorda asistenţă României ca urmare a unei secete severe şi generalizate, cu trei vârfuri principale: la sfârşitul lunii martie, la jumătatea lunii aprilie şi, respectiv, în lunile iulie-august 2022

- 20,9 milioane euro pentru a se acorda asistenţă Italiei în urma precipitaţiilor abundente care au dus la inundaţii fluviale şi viituri rapide ce au afectat regiunile centrale ale Italiei în septembrie 2022

- 400 de milioane euro pentru a se acorda asistenţă Turciei în urma cutremurelor devastatoare care au afectat sudul Turciei în regiunea Kahramanmaraş şi în regiunea Hatay în februarie 2023

Ajutorul financiar va fi plătit după adoptarea ambelor propuneri de către Parlamentul European şi Consiliu, mai indică sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.