Preţurile aurului au atins un alt record în această săptămână, după un an 2023 puternic, iar o combinaţie de tensiuni geopolitice şi cumpărarea continuă de către băncile centrale ar trebui să facă ca cererea să rămână rezistentă anul viitor, potrivit Consiliului Mondial al Aurului, citat de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preţul metalului galben a depăşit luni 2.100 de dolari pe uncie, înainte de a se modera uşor, iar preţurile spot au oscilat vineri la aproximativ 2.030 de dolari pe uncie.

În raportul său Gold Outlook 2024 publicat joi, Consiliul Mondial al Aurului a remarcat că mulţi economişti anticipează acum ”o aterizare lină” a economiei SUA, respectiv că Rezerva Federală readuce inflaţia la ţinta sa de până la 2% fără a declanşa o recesiune, ceea ce ar fi pozitiv pentru economia globală.

Consiliul Mondial al Aurului (care reprezintă companiile miniere de aur) a remarcat că, din punct de vedere istoric, mediile de aterizare lină ” a economiilor nu au fost deosebit de atractive pentru aur, ceea ce a dus la randamente medii plate până la uşor negative”.

”Aceasta fiind spuse, fiecare ciclu este diferit. De data aceasta, tensiunile geopolitice crescute într-un an electoral cheie pentru multe economii majore, combinate cu cumpărarea continuă de către băncile centrale, ar putea oferi un sprijin suplimentar pentru aur”, a adăugat WGC.

Strategii săi au remarcat, de asemenea, că probabilitatea unei aterizări line a economiei nu este ”în nici un caz sigură”, în timp ce o recesiune globală nu este încă exclusă.

”Acest lucru ar trebui să încurajeze mulţi investitori să deţină acoperiri eficiente, cum ar fi aurul, în portofoliile lor”, a adăugat WGC.

Cele mai semnificative două evenimente pentru cererea de aur din 2023 au fost prăbuşirea Băncii Silicon Valley din SUA şi atacul Hamas asupra Israelului, a spus WGC, estimând că evenimentele geopolitice au adăugat între 3% şi 6% la preţul aurului pe parcursul anului.

”Şi într-un an în care au loc alegeri majore la nivel global, inclusiv în SUA, UE, India şi Taiwan, nevoia investitorilor de acoperire a portofoliului va fi probabil mai mare decât în mod normal”, se arată în raport, în perspectiva anului 2024.

Toţi ochii aţintiţi asupra Fed

Strategistul şef de piaţă al WGC, John Reade, a declarat joi pentru CNBC că preţurile aurului vor rămâne probabil limitate, dar agitate anul viitor. El se aşteaptă ca acestea să reacţioneze la datele economice individuale care informează traiectoria probabilă a politicii Fed, până când va avea loc prima reducere a ratei dobânzii cheie.

În prezent, pieţele anticipează că prima reducere cu 0,25 de puncte procentuale a dobânzii de referinţă a Fed va avea loc în martie anul viitor, potrivit instrumentului FedWatch al CME Group.

Cu toate acestea, deşi reducerile de dobândă sunt de obicei văzute ca o veste bună pentru aur (pe măsură ce randamentul numerarului scade şi economisitorii caută în altă parte investiţii cu randament ridicat), Reade a subliniat că doi factori ar putea însemna că ”scăderea aşteptată a dobânzii de politică monetară ar putea fi mai puţin optimă pentru aur decât apare la suprafaţă.”

Un alt factor de susţinere pentru metalul galben în perspectivă este achiziţionarea în continuare de către băncile centrale, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Băncile centrale au reprezentat o sursă majoră de cerere pe piaţa mondială a aurului în ultimii doi ani, iar 2023 va fi probabil un an record.

WGC se aşteaptă ca acest lucru să continue în 2024.

Reade a spus că organizaţia a fost surprinsă de creşterea semnificativă a achiziţiilor băncilor centrale în 2022 şi că ritmul de cumpărare a continuat şi în acest an.

 În raportul său, WGC a estimat că cererea băncilor centrale a adăugat 10% sau mai mult la performanţa aurului în 2023 şi a remarcat că, chiar dacă 2024 nu va atinge aceleaşi înălţimi, achiziţiile peste tendinţe ar trebui să ofere totuşi un impuls suplimentar preţurilor aurului.

”Aşteptările noastre sunt că achiziţiile băncii centrale vor continua anul viitor pe o bază netă, iar acesta este cam aşa de la criza financiară globală”, a spus Reade.

”Propria mea aşteptare este că băncile centrale vor fi din nou genul de poveste proeminentă pe piaţa aurului în 2024, dar cred că ar fi optimist din partea noastră să spunem că va fi un alt an record.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.