Consiliul Concurenţei a aunţat marţi că a demarat o analiză care vizează evaluarea conduitei adoptate de deţinătorii de licenţe unice software faţă de distribuitori, în contextul participării acestora la proceduri de achiziţie publică având ca obiect licenţe software.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consiliul Concurenţei a demarat o analiză care vizează evaluarea conduitei adoptate de deţinătorii de licenţe unice software faţă de distribuitori, în contextul participării acestora la proceduri de achiziţie publică având ca obiect licenţe software. Achiziţiile publice de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse şi aplicaţii software impun, de cele mai multe ori, şi achiziţia de licenţe software, situaţie în care este posibilă o limitare a oportunităţilor de participare la licitaţii a companiilor, fie prin imposibilitatea obţinerii licenţelor software de la titularul de licenţă unică, fie prin obţinerea licenţelor software la preţuri dezavantajoase, de natură să reducă şansele de câştigare a licitaţiei, contribuind, astfel, la luarea deciziei de a nu participa la licitaţie”, informează autoritatea de concurenţă.

Analiza urmăreşte evaluarea, din perspectivă concurenţială, a acordurilor de licenţă încheiate între titularii de licenţă unică software şi distribuitorii acestora, dar şi a criteriilor stabilite de autorităţile contractante în documentaţiile de atribuire pentru licenţe software. Stabilirea unor condiţii discriminatorii sau refuzul titularilor de licenţe unice de a acorda dreptul de comercializare a licenţelor software pentru distribuitori (ofertanţi), precum şi stabilirea de către autorităţile contractante a unor criterii excesive sunt ipoteze care creează premisele denaturării sau eliminării concurenţei la procedurile de achiziţie publică.

”Reamintim că prioritatea autorităţii de concurenţă este reprezentată de identificarea şi eliminarea oricăror disfuncţionalităţi manifestate în cadrul licitaţiilor, pentru a asigura achiziţii eficiente, în beneficiul consumatorului final”, mai arată autoritatea.

La finalul analizei, Consiliul Concurenţei va emite propuneri privind remedierea eventualelor disfuncţionalităţi privind accesul pe piaţă al companiilor ofertante la procedurile de achiziţie publică având ca obiect licenţe software, iar în măsura în care vor fi descoperite încălcări ale legii, vor fi iniţiate procedurile necesare pentru sancţionarea acestora.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.