Sectorul textilelor este în creştere, dar, din cauza fenomenului fast-fashion, a ajuns unul dintre cei mai mari poluatori, astfel că emisiile de carbon ale acestei industrii au o pondere dublă faţă de zborurile aeriene internaţionale şi transportul maritim la un loc, afirmă consilierul de stat László Borbély. Potrivit acestuia, avem oportunitatea să creştem industria textilă, dar trebuie să o reaşezăm pe baze sustenabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, împreună cu Asociaţia Profesională Transylvania Textile & Fashion Cluster, a organizat conferinţa ”Analiza acţiunilor şi oportunităţilor în industria de textile şi a modei sustenabile din perspectiva Strategiei naţionale pentru  economia circulară”. Scopul evenimentului a fost de a atrage atenţia asupra poluării generate de industria modei şi de a propune soluţii bazate pe principiiliie sustenabilităţii şi ale economiei circulare.

„Sectorul textilelor este în creştere, dar, din cauza fenomenului fast-fashion, a ajuns unul dintre cei mai mari poluatori. Spre exemplu, emisiile de carbon ale acestei industrii au o pondere dublă decât a zborurilor aeriene internaţionale şi a transportului maritim la un loc. Consumul de resurse naturale este de asemenea intens: doar un tricou ne costă peste 2000 de litri de apă. Preocuparea în creştere pentru produse sustenabile reprezintă o oportunitate pentru creşterea sectorului economic al textilelor, dar trebuie să îl reaşezăm pe baze sustenabile. De aceea, textilele reprezintă unul dintre cele 7 sectoare prioritare ale Strategiei naţionale şi Planului de acţiuni privind economia circulară, coordonate de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Vom menţine în continuare un parteneriat solid cu reprezentanţii acestui sector astfel încât să contribuim la fundamentarea unor decizii cu impact pozitiv.” a declarat consilierul de stat László Borbély.

Conferinţa a avut loc în contextul Strategiei naţionale privind economia circulară şi a Planului de acţiuni aferent care urmează să fie adoptat prin Hotărâre de guvern.

Printre soluţiile identificate, în urma consultărilor extinse,pentru aplicarea principiilor economiei circulare în sectorul textilelor se numără:

  • Crearea unui sistem naţional de colectare, sortare şi valorificare a textilelor şi îmbrăcămintei uzate;
  • Stimularea producătorilor pentru asigurarea unui circuit închis pentru produsele lor şi sprijinirea consumatorilor pentru repararea şi reutilizarea produselor;
  • Introducerea paşaportului digital al produsului -  pentru trasabilitatea produselor, conţinând informaţii privind conţinutul şi tipul de materiale reciclate, consumul de apă şi de energie de-a lungul ciclului de viaţă;
  • Introducerea cerinţelor legale privind proiectarea ecologică în ceea ce priveşte produsele textile şi de îmbrăcăminte, pentru a creşte durabilitatea, reparabilitatea şi reciclabilitatea.

În cadrul sesiunii de prezentări au mai avut intervenţii antreprenori, cercetători şi reprezentanţi ai industriei care au adus în atenţie provocările cu care se confruntă şi au expus modalităţi prin care poluarea generată de sectorul textilelor poate fi diminuată. În partea a doua a evenimentului a avut loc şi o paradă de modă sustenabilă în cadrul căreia au fost prezentate haine create prin respectarea principiilor dezvoltării durabile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.