Consilierul guvernatorului BNR, Adian Vasilescu, a declarat, pentru Profit News, că România ar putea încheia anul cu o inflaţie mai mare decât cea prognozată de Banca Naţională, de 5,6%. Nici anul viitor, cel puţin până în iulie, nu va fi mai bine. Nu s-au scumpit alimentele în august, ci energia şi gazele, susţine Adrian Vasilescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reporter: Aveţi o prognoză legată de finalul anului în ceea ce priveşte inflaţia?
 
Adrian Vasilescu: Anul ăsta a fost iar nevoie să schimbăm prognoza inflaţiei. Recenta prognoză comunicată de BNR pentru anul 2021, luna decembrie, este de 5,6%. Destul de mare, dacă avem în vedere că această inflaţie de peste 5-6% pe care o prognozăm, dar nu se ştie dacă nu va fi nevoie de o modificare a acestei inflaţii, este deci 5-6% peste 5,41%, care a fost vârful de inflaţie în şocul inflaţionist prin care a trecut România între octombrie 2017 şi decembrie 2019. Doi ani în care inflaţia din România a urcat pe cel mai înalt vârf din UE. Nu mai putem fi siguri pe o prognoză a inflaţiei calculată înainte de a începe sarabanda facturilor la curentul electric şi la gazele naturale. 
 
Reporter: Aşadar prognoza de 5,6% ar putea fi depăşită. Am înţeles corect?
 
Adrian Vasilescu: Ce iau eu în calcul? Este un punct de vedere personal. Iau în calcul că, la 1 ianuarie 2021, facturile la curentul electric au urcat cu 20%, ceea ce e foarte mult. E foarte mult 20% când toate preţurile cresc cu 0,. În iulie 2021 au venit gazele cu încă o factură de peste 20% şi curentul a mai venit cu o factură de 6%.  
 
Reporter: Asta înseamnă că, în 2022, ţinta de 3-4% nu mai poate fi atinsă?
 
Adrian Vasilescu: În 2022, vrând-nevrând, vom termina numărătoarea când se vor împlini 12 luni din iulie 2021, pentru că în iulie s-au scumpit şi gazele şi curentul electric.  
 
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a precizat că în mod eronat presa a vorbit despre o scumpire a alimentelor în august. Adrian Vasilescu spune că, dimpotrivă, s-au ieftinit alimentele şi serviciile în România, în timp ce, la nivel mondial, preţurile au crescut. Inflaţia a fost generată de cinci produse care cântăresc însă foarte mult în coşul de consum - combustibilul, energia electrică, gazele, tutunul şi alcoolul. 
 
„Aceste cinci preţuri sunt un fel de lebede negre ale lui Taleb, adică fenomene care apar rar, pe neaşteptate, şi produc efecte maxime. Asta e inflaţia de la noi, e dezordine în preţuri şi nu respectă definiţia inflaţiei, adică o creştere generalizată a preţurilor de consum. Câteva preţuri dezordonate şi extravagante strică media generală”, a mai declarat Adrian Vasilescu, pentru Profit News.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.