Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a declarat marţi că, potrivit ultimelor studii, birocraţia, corupţia, fiscalitatea şi controalele excesive sunt principalele dificultăţi cu care se confruntă IMM-urile, iar la acestea se adaugă scăderea numărului tinerilor antreprenori, care reprezintă 10% din totalul asociaţilor şi acţionarilor, probleme care trebuie înlăturate profund şi cât mai curând.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cosmin Marinescu le-a spus reprezentanţilor mediului de afaceri, la evenimentul “Topul naţional al firmelor private din România”, că Guvernul a făcut o prioritate din simplificarea procedurilor administrative, din creşterea transparenţei şi din debirocratizare, întrucât multe probleme pe care le întâmpină antreprenorii sunt legate de deschiderea unei afaceri şi de obţinerea autorizaţiilor şi avizelor de construire.

“Este important să remarcăm evoluţiile pozitive din mediul de afaceri românesc. În acelaşi timp, trebuie să abordăm deschis neajunsurile cu care se confruntă întreprinzătorii, care trebuie înlăturate profund şi cât mai curând. Cel mai recent chestionar arată că întreprinzătorii consideră că birocraţia, corupţia, fiscalitatea şi controalele excesive drept principalele dificultăţi cu care se confruntă IMM-urile”, a declarat Cosmin Marinescu.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Consilierul prezidenţial afirmă că o problemă în antreprenoriat o reprezintă lipsa tinerilor şi că migraţia lor este unul dintre motivele care amplifică neajunsurile mediului antreprenorial.

“Observăm, cu părere de rău, că încă nu reuşim să atragem mai mulţi tineri spre antreprenoriat. Datele recente arată că numărul de tineri asociaţi este în scădere în ultimii ani. În prezent, aceştia reprezintă doar 10% din totalul asociaţiilor şi acţionarilor. Carenţele sistemului educaţional, povara birocraţiei, dar şi migraţia tinerilor sunt motive ce amplifică şi aceste neajunsuri ale mediului antreprenorial. Consider că tinerii trebuie încurajaţi, sprijiniţi şi îndrumaţi pe calea iniţiativei antreprenoriale autentice, pentru că tinerii sunt, astăzi, cea mai valoroasă resursă de inovare şi progres”, a afirmat Marinescu.

Consilierul prezidenţial a afirmat că oamenii de afaceri sunt sceptici în ceea ce priveşte încrederea în politicieni, dar că este obligaţia tuturor de a reclădi această încredere.

“Astăzi ne aflăm într-o situaţie paradoxală. Oamenii de afaceri au devenit sceptici în legătură cu politicienii, şi aş putea spune că pe bună dreptate. Pe de altă parte, performanţa economică necesită încredere în politicile economice. Avem cu toţii obligaţia de a reclădi această legătură bazată pe încredere, transparenţă, onestitate între politică şi afaceri, între stat şi economie”, mai spune Cosmin Marinescu.

Acesta a adăugat că multe probleme pe care le întâmpină antreprenorii sunt legate de deschiderea unei afaceri şi de obţinerea autorizaţiilor şi avizelor de construire, dar că Guvernul a făcut o prioritate din simplificarea procedurilor administrative, din creşterea transparenţei şi din debirocratizare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.