Ordonanţa de Urgenţă care prevede ca taxa de 80 lei pe tona de deşeuri deversată la groapa de gunoi să fie aplicată ca taxă penalizatoare va produce haos, deoarece Guvernul vrea să facă responsabile de reciclarea gunoiului doar firmele de salubritate, şi nu pe cel care poluează, adică cetăţeanul, a declarat miercuri director general al RER (Recuperare Ecologică şi Reciclare), Radu Merica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În opinia lui Merica, OUG-ul transferă responsabilitate de la generatorul de deşeuri, adică cetăţeanul, către firmele de salubritate, care se ocupă doar de transportul gunoiului.

"Firmele de salubritate au drepturi şi obligaţii. Nu poţi printr-un act normativ să creezi obligaţii suplimentare. Firmele au obligaţia să colecteze deşeurile conform contractului. Potrivit legii în vigoare, care a fost adoptată la 1 ianuarie 2017, taxa se transmite pe tot lanţul, inclusiv către poluator. Şi UE spune că poluatorul (generatorul de deşeuri, n.r.) este cel care plăteşte şi aşa trebuie să rămână şi la noi. Scopul taxei, în final, este să crească costul la cetăţean", a explicat director general al RER.

Patronii din domeniu susţin că problema poate fi uşor de rezolvat dacă cineva şi-ar asuma responsabilitatea.

“Ne vom lupta cu acest incediu, când de fapt problema este simplă, rezolvabilă şi sub nasul nostru. Problema trebuie asumată. Trebuie să fie cineva care să şi-o asume. Fie că este vorba despre primar, fie că e vorba despre Ministerul Mediului. Nu mai poţi să tolerezi situaţia existentă”, a afirmat directiorul RER.

Taxa trebuia aprobată în 2013, dar a fost amânată deoarece urmau alegerile şi guvernanţii nu voiau să transfere costurile populaţiei, potrivit reprezentanţilor din piaţă. 

“Costul gunoiului este cel mai mic, dacă am compara cu alte utilităţi, precum apa sau curentul . (...) Să încetăm să ne mai minţim şi să încetăm să mai ascultam chiar şi pe primarul Bucureştiului care spune că cetăţenul va fi afectat şi totul este în regulă, că suportă salubriştii. Dacă salubriştii dau faliment, vin alţii şi ce fac mai departe, dau şi ei faliment?”, a spus Merica.

Potrivit directorului RER, dacă taxa s-ar transmite direct la cetăţean, aceasta ar fi de circa 17 lei pe persoană, pe an. 

Merica spune că în condiţiile în care taxa este de 80 de lei, iar România produce circa 250 de kg de gunoi pe persoana pe an, ar înseamna 20 de lei de persoană pe an, în situaţia în care taxa s-ar transfera 100% la cetăţean. "Dar nu este cazul pentru că în ţară nu se mai transferă gunoi 100% la groapă din ce se colectează. Ar înseamna un 16-17 lei pe persoana pe an la nivelul României", a completat reprezentantul firmelor de salubritate, care mai spune că o astfel de taxă i-ar putea responsabiliza mai multe pe români în ceea ce priveşte reciclarea gunoiului.

Ministrul Mediului a anunţat, miercuri, că adoptarea Ordonanţei de Urgenţă ce prevede ca taxa de 80 lei pe tona de deşeuri deversată la groapa de gunoi să fie aplicată ca taxă penalizatoare la diferenţa care nu se reciclează va fi amânată cu o săptămână, astfel încât să fie ascultate opiniile tuturor jucătorilor din domeniu.

Constantin a precizat că un obiectiv al ordonanţei ar fi ca România să ajungă la o rată de reciclare de 50% până în 2020. Ţinta pentru 2017 va porni de la 20%, pentru ca apoi să urce la 30% în 2018, 40% în 2019% şi 50% în 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.