Principalele companii aeriene americane şi sindicatele din sectorul aviatic au cerut joi administraţiei Biden să întrerupă aprobările de zboruri suplimentare între China şi Statele Unite, invocând ”politicile anticoncurenţiale ale guvernului chinez” în curs de desfăşurare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În februarie, Departamentul pentru Transporturi al SUA a declarat că companiile aeriene chineze de pasageri ar putea creşte zborurile săptămânale dus-întors în SUA la 50 începând cu 31 martie, faţă de cele 35 actuale, aproximativ o treime din nivelurile pre-pandemie.

Transportatorii americani au fost, de asemenea, autorizaţi să efectueze 50 de zboruri pe săptămână, dar în prezent nu folosesc toate aceste zboruri.

Airlines for America, un grup comercial ai cărui membri includ American Airlines, Delta Air Lines şi United Airlines şi sindicate a menţionat într-o scrisoare către departamentele de transport şi de stat ”avantajul pe care îl primesc companiile aeriene chineze prin continuarea accesului în spaţiul aerian rusesc, în timp ce transportatorii americani au încetat să zboare prin spaţiul aerian rusesc la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în martie 2022”.

Scrisoarea, care a fost menţionată pentru prima dată de Reuters, a fost semnată de Asociaţia Piloţilor de Linie Aeriană, Asociaţia Piloţilor Aliaţi şi Asociaţia Însoţitorilor de Zbor. Aceasta i-a cerut secretarului de stat Antony Blinken şi secretarului de transport Pete Buttigieg ”să oprească zborurile suplimentare de pasageri între Statele Unite şi Republica Populară Chineză până când lucrătorilor şi întreprinderilor din SUA li se va garanta accesul egal pe piaţă, fără politicile anticompetitive dăunătoare ale guvernului chinez”.

Zborurile dintre China şi Statele Unite - care au reprezentat un punct de dispută în timpul pandemiei de COVID-19 - au apărut ca o zonă rară de cooperare între cele două superputeri, dar companiile aeriene americane şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la ritmul rapid de creştere a zborurilor.

Companiile aeriene sunt îngrijorate că administraţia Biden ar putea creşte sau chiar dubla până la 100 numărul de zboruri săptămânale permise transportatorilor chinezi.

Separat, reprezentantul SUA Mike Gallagher, preşedintele comitetului restrâns al Camerei Reprezentanţilor pentru China şi principalul democrat al grupului, reprezentantul Raja Krishnamoorthi, au cerut administraţiei Biden, într-o scrisoare separată de miercuri, să nu aprobe mai multe zboruri până când China nu va respecta ”acordul bilateral existent, iar cererea de pasageri începe să se redreseze”.

Parlamentarii au spus că transportatorii chinezi ”operează aerian rute cu un avantaj comercial anticoncurenţial care nu trebuie lăsat să crească fără paritatea reciprocă a numărului de rute operate de transportatorii americani" către China.

Aceştia au adăugat că "pasagerii americani nu trebuie să fie expuşi la riscuri inutile de securitate prin traversarea spaţiului aerian rusesc".

Peste 150 de zboruri de pasageri săptămânale dus-întors au fost permise de fiecare parte înainte de a fi impuse restricţii la începutul anului 2020, din cauza pandemiei de COVID-19, dar până în august 2023, transportatorii chinezi şi americani puteau zbura fiecare doar 12 curse pe săptămână între cele două ţări.

Numărul a crescut la 1 septembrie la 18 călătorii săptămânale dus-întors şi apoi la 24 pe săptămână începând cu 29 octombrie.

USDOT a aprobat 35 de curse pentru transportatorii chinezi, în noiembrie.

Reuters a relatat în iunie anul trecut că zborurile chineze recent aprobate către Statele Unite nu survolau Rusia, ceea ce le-ar fi oferit un timp de zbor mai scurt şi un avantaj de combustibil faţă de rivalii americani care nu folosesc spaţiul aerian rus.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.