Beneficiarii programului Casa Verde au pierdut 12 milioane de euro în cele două luni în care programul a fost blocat, consumatorii fiind afectaţi că nu au putut să instaleze panouri solare din timp pentru a scăpa de grija facturilor la energie electrică în această iarnă, arată datele Kilowat, companie de instalare şi consultanţă în domeniul fotovoltaicelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Beneficiarii programului Casa Verde au pierdut 12 milioane de euro în cele două luni în care programul a fost blocat, consumatorii fiind afectaţi că nu au putut să instaleze panouri solare din timp pentru a scăpa de grija facturilor la energie electrică în această iarnă”, arată Kilowat, companie de instalare şi consultanţă în domeniul fotovoltaicelor.

Potrivit calculelor Kilowat, cei 87.000 de beneficiari ai programului Casa Verde pierd lunar 6 milioane de euro până când vor fi instalate panourile fotovoltaice, care să-i scape de facturile la curent electric. Compania Kilowat a atenţionat opinia publică cu privire la pierderile survenite în urma blocării programului Casa Verde, obţinută de un instalator din piaţă prin acţionarea în instanţă, şi a susţinut public deblocarea cât mai rapidă a programului, oferind autorităţilor tot suportul necesar.

“Din cauza blocării acestui program şi a întârzierii instalării panourilor fotovoltaice, românii pierd 6 milioane de euro în fiecare lună. Iar beneficiarii vor continua să plătească această sumă lunar, atâta timp cât încă nu au instalate panouri fotovoltaice care să asigure energia necesară în gospodării. Românii îşi doresc să scape de această povară financiară, să nu mai aibă grija facturilor la energie electrică şi, deci, să beneficieze de avantajele sistemelor fotovoltaice cât mai repede, mai ales că au fost afectaţi şi dezamăgiţi de suspendarea acestui program”, declară Albert Soare, fondator Kilowat.

Pentru a analiza impactul financiar al blocării programului Casa Verde, compania Kilowat a luat în calcul numărul de beneficiari (87.000) raportat la o producţie medie lunară de 500 Kw a unui sistem de 5 Kw şi la preţul mediu al kilowatului pentru consumatori casnici (0,7 lei), ceea ce duce la o pierdere de 6,08 milioane euro lunar.

Blocarea programului Casa Verde are impact negativ şi asupra afacerilor din piaţă, cu pierderi semnificative, blocarea de bani în stocurile de panouri fotovoltaice pentru beneficiari şi cheltuieli suplimentare neprevăzute pentru compensarea pierderilor.

Totodată, compania Kilowat a făcut demersuri către autorităţile publice pentru deblocarea programului Casa Verde, având în vedere că beneficiarii aşteptau instalarea cât mai repede a panourilor solare.

În rândul românilor, fie că sunt beneficiari sau nu ai programului Casa Verde, există un interes tot mai mare pentru a scăpa de facturile la energie electrică, mai ales că amortizarea investiţiei în panouri solare poate fi recuperată în 2-4 ani.

”Suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, în timp ce era în desfăşurare, are un efect negativ asupra business-urilor din domeniu şi întregii pieţe, dar în mod special asupra beneficiarilor finali, românii fiind “total dezamăgiţi” de blocarea programului şi “neîncrezători” în reluarea acestuia. Românii sperau să instaleze panouri fotovoltaice în această iarnă şi să scape astfel de grija facturilor la energie electrică, însă, în schimb, s-a instalat o temere foarte mare privind o eventuală reluare a procedurii de înscriere a instalatorilor în programul Casa Verde, aspect ce ar amâna şi mai mult întreg procesul”, arată compania.

Fondată de proprietarii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluţii de energie regenerabilă din România. Cu o echipă de specialişti în consultanţă şi în instalarea sistemelor solare, compania oferă soluţii complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare, structură pentru sol, pompe de căldură şi consultanţă şi mentenanţă post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Până în prezent, Kilowat a montat aproximativ 1.000 de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga ţară, din care 30% prin programul Casa Verde.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.