Mai mult de jumătate (52%) din totalul spaţiilor de birouri închiriate anul trecut au fost tranzacţionate de companii din domeniile IT&C, outsourcing şi BPO, care angajează multe persoane în această perioadă, reiese dintr-o analiză a companiei de consultanţă Esop.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetarea arată că, în total, 84 companii din IT&C, outsourcing şi BPO au realizat în 2016 tranzacţii de închiriere birouri noi, la nivelul întregii ţări, iar aproape trei sferturi din acestea (59 de companii) au ales Bucureştiul. Acestora li se adaugă 20 de companii din IT&C, outsourcing şi BPO care şi-au reînnoit contractele de închiriere în spaţiile existente.

Analiza arată o uşoară creştere faţă de anul trecut, când 47% din tranzacţiile de închiriere şi preînchiriere au implicat astfel de firme.

"Companiile în care tehnologia are un cuvânt de spus şi angajează tineri din IT&C, outsourcing şi BPO sunt cele mai active pe piaţa birourilor şi continuă să se extindă atât în Bucureşti, cât şi celelalte mari centre universitare: Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Braşov. În 2016, deşi implicând un număr mai mic de tranzacţii (25 faţă de 59), oraşele din afara Capitalei au atras o suprafaţă totală tranzacţionată aproape egală cu suprafaţă tranzacţionată în Bucureşti (60.000 mp faţă de 78.000 mp). Acest lucru a fost posibil în contextul dublării suprafeţei medii tranzacţionate în astfel de oraşe (unde a fost de 2.500 mp), faţă de Bucureşti (1.300 mp)”, a declarat managerul Esop, Alexandru Petrescu.

Suprafeţele închiriate au variat, începând de la 75 de metri pătraţi şi ajungând până la 13.000 de metri pătraţi, cât a închiriat Amazon în Iaşi, iar 54 de firme au închiriat spaţii de birouri sub 1.000 de metri pătraţi. Segmentul de spaţii între 3.000 şi 5000 de metri pătraţi a înregistrat cel mai mare volum de tranzacţionare, aproximativ 46.000 de metri pătraţi, reprezentând 33% din total.

În Bucureşti, cele mai multe companii din domeniile IT&C, outsourcing şi BPO au ales clădiri de birouri moderne, aflate în proiecte noi, în curs de livrare sau aflate încă în construcţie, precum Afi Park, Green Court, Oregon Park, Metroffice şi Orhideea Towers.

Au fost însă chiriaşi din aceste domenii care au ales centre de birouri din a doua generaţie, dar bine poziţionate, precum Charles de Gaulle Plaza, America House, Europe House, Iride Park.

Printre proiectele care au atras atenţia unui număr mare de chiriaşi se numără Green Court (opt tranzacţii), AFI Park, cu fazele 4 şi 5 (şase tranzacţii), Iride Business Park (patru tranzacţii), Oregon Park (două tranzacţii), Sky Tower (două tranzacţii).

Alte clădiri de alese pentru a găzdui angajaţi din domeniile IT&C şi outsourcing au mai fost Metroffice, Orhideea Towers, Polonă 68, Maria Rosetti Tower şi Globalworth Tower.

În ţară, companii din domeniile IT&C şi outsourcing au ales tot clădiri noi de birouri, precum OpenVille, The Office, Palas Iaşi, Coresi Park şi Liberty Technology Park.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.