Compania spaţială europeană ArianeGroup va dezvolta un mini-lansator reutilizabil pentru a concura cu companii precum SpaceX, a miliardarului Elon Musk, a declarat luni ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lansatorul ”ar trebui să fie operaţional în 2026”, a spus Le Maire în timpul unei vizite la sediul ArianeGroup de la Vernon, în Normandia, unde sunt testate motoarele rachetelor Ariane.

"Pentru prima dată Europa... va avea acces la un lansator reutilizabil. Cu alte cuvinte, vom avea SpaceX-ul nostru, vom avea Falcon-ul nostru. Vom compensa o alegere strategică proastă făcută acum 10 ani", a spus Le Maire.

Refacerea competitivităţii în spaţiu a fost unul dintre obiectivele stabilite de preşedintele Emmanuel Macron în octombrie, când a dezvăluit un program de investiţii de 30 de miliarde de euro, numit ”Franţa 2030”, menit să încurajeze campionii industriali şi inovaţia.

SpaceX, compania fondatorului Tesla, Elon Musk, a efectuat în luna mai primul zbor test de succes al prototipului său de rachetă Starship , cu vehiculul de lansare de următoare generaţie.

Reuşita a marcat un moment de referinţă pentru compania privată producătoare de rachete a mogulului tehnologiei în dezvoltarea unui vehicul de lansare reutilizabil, care va transporta în cele din urmă astronauţi şi încărcături mari de marfă pe Lună şi Marte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.