Comisia Europeană a anunţat vineri că decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la Estonia şi trimite un aviz motivat României pentru netranspunerea Directivei REC+ care garantează independenţa autorităţilor naţionale din domeniul concurenţei. omânia are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, 14 iulie, Comisia a decis să trimită Estonia [INFR (2021) 0112] în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi să emită un aviz motivat României [INFR (2021) 0128] pentru netranspunerea integrală în legislaţia naţională a Directivei REC+ [Directiva (UE) 2019/1]. Directiva REC+ conferă autorităţilor naţionale din domeniul concurenţei mijloacele necesare pentru a-şi spori eficacitatea în asigurarea respectării normelor antitrust ale UE, oferindu-le garanţiile necesare de independenţă, precum şi resursele şi instrumentele adecvate de aplicare a amenzilor şi de asigurare a respectării normelor, şi anume competenţe decizionale, programe eficace de clemenţă şi mecanisme de asistenţă reciprocă. Statele membre au avut obligaţia să adopte şi să publice măsurile necesare pentru a asigura transpunerea integrală a Directivei REC+ în legislaţia naţională până la 4 februarie 2021”, anunţă CE.

Până în prezent, Estonia nu a comunicat Comisiei nicio măsură de transpunere, în timp ce România a comunicat doar transpuneri parţiale. În consecinţă, Comisia a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la Estonia şi să trimită un aviz motivat României, care are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la România.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.