Comisia Europeană a convocat o masă rotundă la nivel înalt în domeniul industrial pentru a sprijini activitatea în cadrul Platformei energetice a UE în direcţia achiziţionării în comun a gazelor, care este programată să înceapă în 2023. Reuniunea de marţi a suvernit după adoptarea, luni, de către miniştrii energiei din UE, a propunerii de Regulament al Comisiei privind consolidarea solidarităţii prin intermediul unei mai bune coordonări a achiziţiilor de gaze, a schimburilor transfrontaliere de gaze şi a unor valori de referinţă fiabile în materie de preţuri. Respectivul regulament oferă temeiul juridic pentru agregarea cererii de gaze din UE, achiziţionarea în comun a gazelor şi utilizarea mai eficientă a infrastructurii, inclusiv a terminalelor GNL din UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reuniunea a fost deschisă de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi prezidată de vicepreşedintele Maroš Šefčovič şi la ea au participat reprezentanţi la nivel înalt ai 33 de companii din statele membre ale UE şi ai părţilor contractante la Comunitatea Energiei, arată comunicatul de presă al executivului european.
 
Reuniunea a fost axată pe necesitatea unei implicări reale a industriei gazelor din UE, atât a operatorilor mai mari, cât şi a operatorilor mai mici de pe piaţă, în cadrul platformei.
 
Obiectivul Platformei este de a contribui la coordonarea achiziţiilor de gaze, utilizând în acelaşi timp puterea de negociere şi politică a UE pentru a asigura aprovizionarea cu energie de la parteneri de încredere la preţuri sustenabile pentru cetăţenii şi întreprinderile din UE.
 
În ianuarie, Comisia Europeană va convoca prima reuniune oficială a Comitetului director, alcătuit din state membre ale UE, pentru a contribui, atât la coordonarea procesului de agregare a cererii, cât şi la coordonarea achiziţiilor în comun.
 
„Anul acesta am făcut paşi importanţi în direcţia diversificării aprovizionării noastre cu gaze şi a înlocuirii combustibililor fosili proveniţi din Rusia. Ştim însă că anul 2023 va fi mai dur şi ne putem confrunta cu un potenţial deficit de aproape 30 miliarde de metri cubi de gaze naturale anul viitor. Făcând din achiziţionarea în comun de gaze naturale o realitate, vom utiliza puterea economică şi politică a UE pentru a asigura aprovizionare suplimentară pentru cetăţenii şi industria noastră. Reuniunea de astăzi va demara acest proces”, a afirmat Ursula von der Leyen, conform sursei citate.
 
Platforma energetică a UE a fost lansată în aprilie 2022 ca răspuns la necesitatea de a diversifica sursele de aprovizionare pentru a reduce dependenţa de gazele naturale din Rusia şi de a sprijini toate statele membre ale UE şi părţile contractante la Comunitatea Energiei în asigurarea aprovizionării cu gaze pentru iarna 2023/2024. În cadrul Comisiei a fost creat un grup operativ special pentru a sprijini acest proces.
 
Potrivit sursei menţionate, a fost înfiinţat un grup consultativ sectorial, care s-a reunit periodic pentru a asista Comisia din perspectiva dimensiunii industriale; au fost înfiinţate cinci grupuri regionale pentru a identifica nevoile, oportunităţile de utilizare în comun a infrastructurii şi potenţialii noi furnizori.
 
Platforma a fost, de asemenea, esenţială pentru eforturile noastre de diversificare din ultimele luni, facilitând semnarea memorandumurilor de înţelegere cu principalele ţări partenere exportatoare de gaze şi de susţinere a acţiunilor de informare la nivel internaţional în sprijinul planului nostru REPowerEU. Propunerea de regulament privind achiziţionarea în comun a gazelor naturale a fost convenită de miniştrii energiei din UE la 19 decembrie, în cadrul reuniunii Consiliului la care a participat comisarul pentru energie Kadri Simson.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.