Comisia Europeană a anunţat luni că a aprobat o schemă de ajutoare românească în valoare de 21,3 milioane lei (aproximativ 4,4 milioane euro) pentru a despăgubi operatorii aeroportuari regionali din România pentru pagubele suferite ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare românească în valoare de 21,3 milioane lei (aproximativ 4,4 milioane euro) pentru a despăgubi operatorii aeroportuari regionali din România pentru pagubele suferite ca urmare a pandemiei de coronavirus", arată CE.

Pentru a limita răspândirea coronavirusului, la 16 martie 2020, România a impus suspendarea treptată a majorităţii zborurilor comerciale către şi dinspre România. Din cauza acestor interdicţii de zbor, precum şi a restricţiilor de zbor impuse de alte ţări, companiile aeriene care operează pe aeroporturile regionale din România şi-au redus treptat zborurile regulate, proces care a culminat cu încetarea totală a activităţii lor la 25 martie 2020.

Până la 17 iunie 2020, nu au avut loc zboruri comerciale internaţionale regulate pe astfel de aeroporturi, traficul de pasageri rămânând aproape de zero. Traficul aerian a început să se reia abia din iulie 2020.

În cadrul schemei, care va fi deschisă operatorilor de pe aeroporturile româneşti cu un trafic anual cuprins între 200.000 şi 3 milioane de pasageri, autorităţile române vor fi în măsură să compenseze aceste aeroporturi pentru pierderile nete suferite în perioada 16 martie — 30 iunie 2020 ca urmare a măsurilor restrictive referitoare la serviciile de transport aerian internaţional şi intern de pasageri implementate de România şi de alte ţări.

Sprijinul va lua forma unor granturi directe. Comisia a evaluat măsura în temeiul articolului 107 alin. 2 litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care îi permite să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi companii pentru daunele cauzate în mod direct de evenimente excepţionale precum pandemia de coronavirus. Comisia a constatat că schema României va oferi despăgubiri pentru daunele direct legate de pandemia de coronavirus, precum şi că măsura este proporţională, întrucât despăgubirea nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru repararea prejudiciului. Pe această bază, Comisia a concluzionat că schema este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Versiunea neconfidenţială a deciziei va fi disponibilă în Registrul Ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurenţa, de îndată ce vor fi fost soluţionate eventualele probleme legate de confidenţialitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.