Odată cu aprobarea Programului Bucureşti-Ilfov, toate cele op programe regionale au primit aviz pozitiv din partea Comisie Europene, informează un comunicat de presă al MInisterului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Cele opt Programe Regionale aferente perioadei 2021 - 2027 dispun de o alocare totală de peste 11 miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin urmare, MIPE a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Regional Bucureşti-Ilfov, astfel că harta descentralizării fondurilor europene este completă.

Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021–2027 au fost elaborate în aşa fel încât să fie permis transferul de competenţe administrative şi financiare de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul administraţiei publice din unităţile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora, mai indică sursa citată.

„Suntem într-un moment în care putem afirma că demersurile pe care le-am început în 2020, în precedentul mandat, şi-au găsit finalitatea într‑o reuşită ce va fi de mare impact pentru domeniul fondurilor europene. Odată cu aprobarea PR BI, harta descentralizării banilor europeni este completă. Regiunea Bucureşti-Ilfov (RBI) are un caracter aparte faţă de celelalte regiuni de dezvoltare. Deşi are cea mai mică suprafaţă, de doar 1.823 km², concentrează 13.43% din populaţia ţării, fiind cea mai dens populată regiune, 1.436,6 locuitori/km2 şi cu cel mai ridicat grad de urbanizare. Tocmai de aceea, şi planul pentru alocarea celor 1,4 miliarde de euro a fost unul special. Programul vine să în dezvoltărea unei economii inteligente, sustenabile şi incluzive în vederea îmbunătăţirii standardului de viaţă şi creşterii rezilienţei faţă de provocările societale. Programul va valorifica potenţialul competitiv şi îşi va îmbunătăţi capacitatea de a oferi cetăţenilor şi întreprinderilor un mediu atractiv, durabil, curat şi incluziv, în care aceştia îşi vor dori să locuiască şi să investească, prin promovarea inovării, digitalizării, accesului echitabil la servicii publice moderne, educaţie şi oportunităţi de afaceri, având permanent în vedere eficientizarea consumurilor energetice, reducerea emisiilor de CO2 şi adaptarea la provocările climatice”, a tramsmis ministrul Marcel Boloş, potrivit sursei amintite.

Obiectivele asumate de PR Bucureşti-Ilfov

Programul Regional Bucureşti-Ilfov beneficiază de o alocare totală de 1.466.464.794 euro şi susţine, prin priorităţi de finanţare specifice, transformarea regiunii într‑o regiune competitivă prin inovare, digitalizare şi întreprinderi dinamice (alocare totală 374,55 milioane euro), digitală (alocare totală 75 milioane euro), prietenoasă cu mediul (alocare totală 300 milioane euro), cu mobilitate urbană ridicată (alocare totală 287,50 milioane euro) şi accesibilă (alocare totală 106,25 milioane euro), o regiune cu infrastructură educaţională modernă (alocare totală 171,60 milioane euro), atractivă şi incluzivă (alocare totală 93,05 milioane euro). Pentru intervenţiile dedicate asistenţei tehnice este prevăzută o alocare financiară totală de 58,49 milioane euro.

Printre rezultatele programului se numără:

- 327 de întreprinderi sprijinite în cercetare şi dezvoltare;
- 22 organizaţii de cercetare-dezvoltare-inovare sprijinite;
- 5 clustere de inovare în beneficiul IMM-urilor;
- 375 IMM-uri sprijinite pentru digitalizare;
- 7 instituţii publice sprijinite pentru digitalizare;
- 1.074 operatori economici sprijiniţi;
- 656 companii sprijinite prin instrumente financiare;
- 700 gospodării eficientizate energetic;
- Peste 100.000 mp reabilitaţi (clădiri publice);
- Peste 20.000 mp lucrări de reducere a riscului seismic (clădiri publice);
- 63 ha infrastructuri verzi;
- 8 km trasee de transport public electric urban/ suburban modernizate/reconstruite;
- 41 km infrastructură ciclism;
- 76 km drumuri judeţene construite/reabilitate/modernizate;
- Peste 23 mii elevi beneficiari de infrastructură educaţională nouă/modernizată;
- 100.000 mp zone urbane reabilitate.

Recent, a avut loc evenimentul de semnare a Acordului de Parteneriat între Guvernul României şi Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune şi cel al Politicii Maritime şi Pescuit pentru perioada de Programare 2021 – 2027.
 
Astfel, în al treilea exerciţiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, se vor implementa şaisprezece Programe, prin care României îi vor fi alocate peste 31 de miliarde de euro.
 
Primul Program aprobat de executivul european din Politica de coeziune 2021–2027 a fost Programul Asistenţă Tehnică, la 23 august, cu o alocare de 0,96 miliarde de euro.
 
În continuare, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are drept obiectiv finalizarea procesului de negociere formală şi aprobare a tuturor programelor aferente perioadei 2021–2027 până la sfârşitul anului în curs.
 
Descentralizarea fondurilor europene
 
La finele lunii iunie, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care completează cadrul legal necesar exercitării de către Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) a atribuţiilor care derivă din îndeplinirea calităţii de autoritate de management (AM) în domeniul dezvoltării regionale precum şi în domeniul prevenirii, constatării şi sancţionării neregulilor.
 
Actul normativ are în vedere ca ADR să fie de deplin funcţionale în cel mai scurt timp, pentru a evita eventuale întârzieri în demararea implementării programelor regionale şi, totodată, riscul de dezangajare a fondurilor externe nerambursabile cu această destinaţie.
 
Prin soluţiile legislative prevăzute, ordonanţa permite ca deciziile luate de către ADR în procesul de gestionare şi control al programelor regionale să aibă forţă juridică obligatorie pentru solicitanţi, beneficiari sau alte entităţi cu care intră în raporturi juridice în exercitarea funcţiilor.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.