Ţările şi companiile din Uniunea Europeană nu ar trebui să semneze noi contracte de cumpărare de gaze naturale lichefiate ruseşti, ca parte a încercării blocului de a pune capăt dependenţei energetice de Moscova, a declarat joi şeful politicii energetice din UE, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a redus livrările de gaze către Europa anul trecut, după invazia sa din Ucraina, provocând o criză de aprovizionare cu energie şi preţuri record.

UE a promis că va renunţa la combustibilii fosili din Rusia până în 2027 şi a înlocuit aproximativ două treimi din gazele ruseşti anul trecut.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Dar, în timp ce Moscova a redus fluxurile de gaze din conducte, livrările de gaze naturale lichefiate ruseşti în Europa au crescut anul trecut la 22 de miliarde de metri cubi, de la aproximativ 16 de miliarde de metri cubi în 2021, potrivit unei analize UE văzute de Reuters.

”Putem şi ar trebui să scăpăm complet de gazele ruseşti cât mai curând posibil, ţinând totuşi cont de securitatea aprovizionării. Încurajez toate statele membre şi toate companiile să nu mai cumpere GNL rusesc şi să nu semneze noi contracte de gaz cu Rusia odată ce contractele existente au expirat”, a declarat comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, la o întâlnire a parlamentarilor UE de joi.

Simson a adăugat că acest lucru ar putea linişti şi pe alţi furnizori de gaze pe care Europa încearcă să-i atragă.

Volumul de GNL livrat de Rusia este cu mult mai mic decât cei 155 de miliarde de metri cubi de gaze pe care Moscova i-a trimis Europei în fiecare an înainte de războiul din Ucraina.

Europa a înlocuit majoritatea acestor volume cu GNL de la furnizori alternativi precum Statele Unite, energie regenerabilă şi economii de energie.

Pe măsură ce ţările UE încep pregătirile pentru asigurarea aprovizionării cu energie pentru iarna viitoare, Simson a spus că Comisia va propune ca ţările UE să extindă, până în iarna viitoare, un obiectiv voluntar de reducere a consumului de gaz de iarnă cu 15%.

UE pare pe cale să atingă obiectivul în această iarnă, după ce şi-a redus consumul de gaze cu 19,3% din august până în ianuarie, comparativ cu ultimii ani.

În timp ce Europa pare să evite penuria acută de energie în această iarnă, securitatea energetică a continentului rămâne delicată.

Rusia încă trimite nişte gaze din conducte în Europa prin Ucraina, suficient pentru a totaliza 20 de miliarde de metri cubi în acest an, dacă fluxurile actuale vor rămâne stabile.

Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat că, dacă Moscova reduce aceste livrări, China cumpără mai multe GNL de pe pieţele globale, iar iarna viitoare va fi neobişnuit de rece, Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de combustibil, ceea ce face crucial ca guvernele să continue eforturile de a economisi energie şi de a stimula energia regenerabilă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.