Fostul premier Florin Cîţu afirmă că o scădere a TVA la carburant nu este o garanţie a scăderii imediate a preţurilor la pompă, el arătând că pot fi vânzători de carburant care să păstreze tarifele ridicate. Cîţu susţine, de asemenea, că o plafonare a preţurilor ar reprezenta "o intervenţie brutală în piaţă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Preţul e determinat de cerere şi ofertă. Dacă scazi TVA, este posibil să existe câteva benzinării, acolo, care să spună: ok, sunt de acord să am un profit mai mic ca să am o vânzare mai mare. E posibil, dar, în acelaşi timp, dacă există cerere, există şi celălalt argument, să spună: tot vând la preţul ăsta, de ce să scad preţul? Deci, până la urmă, acest argument poate că nu ţine imediat. Dacă doream o reducere a preţurilor în economie, trebuie umblat la TVA pentru toată lumea şi atunci se reduce cumva povara fiscală în economie”, a declarat Florin Cîţu, marţi seară, la Euronews România.
 
El este de părere că susţinerea unui proiect de reducere a TVA pentru carburant arată "şi imaturitate politică, şi inexperienţă economică”, explicând că preţul este determinat de cerere şi ofertă. 
 
"Poţi să elimini din accize, dar şi acolo înseamnă venituri la buget, deci trebuie să ai o discuţie, să vezi cum le echilibrezi”, a spus el, în acest context.
 
Cîţu nu este de acord cu o plafonare a preţurilor, arătând că o economie de piaţă funcţională se bazează pe legile cererii şi ofertei, iar plafonarea duce adesea la penurie.
 
"Mi se pare o intervenţie brutală în piaţă, o plafonare a preţurilor, care poate crea probleme pe termen mediu şi lung. (...) În momentul când preţurile nu-s determinate de piaţă, veţi vedea că apare penuria. Deci nu este o soluţie pentru o economie de piaţă funcţională, nu aş recomanda-o şi nu o recomand pentru România, România trebuie să atragă investitori”, a mai spus fostul premier.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.