Strategia energetică este în curs de finalizare la Ministerul Energiei şi se doreşte o dezbatere largă, pentru a fi asumată la nivel naţional, nu doar la nivel de ministere, deoarece acest document va fi cartea de identitate a României în negocierile europene şi regionale, a declarat, marţi, premierul Dacian Cioloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Dacian Cioloş a arătat că atât energia, cât şi sectorul agroalimentar sunt resurse naturale cu impact  asupra securităţii.

"Altfel spus, atunci când le ai trebuie să le valorifici strategic şi, atunci când nu le ai, trebuie să găseşti o soluţie ca să poţi să îţi asiguri un minim necesar atât de energie, cât şi de produse alimentare. (...) România are, din perspectivă energetică, o poziţie geostrategică importantă, atât prin amplasamentul ei la Marea Neagră şi în vecinatate cu Republica Moldova, cu Ucraina, parteneriatul cu Turcia, dar şi pornind de la constatarea că deţine resurse de petrol şi gaze, precum şi un potenţial de producţie de energie electrică care ar trebui să îi permită să îşi asigure nu doar necesarul la nivel  naţional, dar să devină şi un exportator. Însă, pentru a conta pe piaţa energetică e importantă nu doar existenţa resursei, ci şi modul în care poţi să o foloseşti şi modul în care realizezi interconectarea pentru a putea face să circule această resursă care este energia”, a declarat Cioloş, la conferinţa privind securitatea alimentară organizată la Institutul Bancar Român.

Premierul a spus că România are potenţial de producţie atât de gaz, cât şi de energie electrică şi, din acest punct de vedere, strategia energetică, care este în curs  de finalizare la Ministerul Energiei, se doreşte să fie adoptată după o largă dezbatere publică, pentru a fi asumată la nivel naţional.

"Această strategie este importantă pentru că va fi cartea noastră de identitate în toate discuţiile la nivel european şi la nivel regional în ceea ce priveşte poziţionarea României atât în constituirea pieţei energetice europene, cât şi a parteneriatelor cu ţările vecine Mării Negre. Deci dorim să facem din această strategie o dovadă că România gândeşte şi dincolo de resursele naturale pe care le poate exploata acum, dar că putem gândi şi în perspectiva europeană, care pune accentul pe energie verde, pe energie regenerabilă, pe energie cu emisii de carbon zero. Cred că pentru a conta pe piaţa energetică pe termen lung şi pentru a putea dezvolta sectorul economic bazându-ne pe resurse energetice la costuri abordabile, e important  să abordăm acest subiect al energiei verzi cât mai din timp şi să integrăm aceste lucruri ca să nu împiedicăm industria să evolueze”, a explicat premierul.

Acesta a spus că România are o parte din industrie înalt consumatoare de energie, iar pentru acest segment această trecere trebuie să se facă fără costuri suplimentare pentru economie.

Premierul a precizat că, în perspectivă, România poate să conteze atât pe piaţa regională, cât şi pe piaţa europeană, dar acest lucru presupune infrastructură de transport şi interconectări cu vecinii şi cu regiunea.

"Din acest punct de vedere, este important faptul că Uniunea Europeană a ales să finanţeze proiectul BRUA, proiect de interconectare care leagă România, Bulgaria, Ungaria şi Austria de Europa Centrală şi de restul Europei. Este un proiect pe care Româna a început să îl implementeze şi sperăm nu doar ca acest proiect să fie finalizat cu succes, dar sperăm să aibă şi urmări pozitive şi să fie urmat şi de alte finanţări europene pentru a continua conectarea statelor membre din Europa de Sud-Est cu Europa Centrală şi prin aceasta cu restul Europei”, a declarat Dacian Cioloş.

Acesta a mai spus că, dincolo de proiectul privind interconectarea sistemelor de transport al gazelor Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), este important ca România să asigure interconectările cu Republica Moldova şi Ucraina, explicând că pentru conectarea cu Republica Moldova au fost făcute eforturi susţinute şi de Comisia Europeană, iar demersurile continuă pentru ca implicarea Comisiei Europene să meargă dincolo de abordarea politică a relaţiei cu Republica Moldova.

Premierul a mai spus că în urmă cu câteva zile a discutat cu preşedintele ucrainean şi cu câţiva miniştri, care au pledat pentru conectarea energetică cu reţeaua românească, atât pentru gaze, cât şi pentru electricitate.

"Există o dorinţă bilaterală pentru a realiza  această conectare, stimulând şi companiile româneşti de electricitate să se implice în acest proiect. Dincolo de aceasta, e importantă cooperarea regională, mai ales sub egida acestei politici europene de vecinătate, care să meargă dincolo de Ucraina şi Republica Moldova. Pentru ca România să poată să devină un hub energetic, e important şi parteneriatul cu Turcia, precum şi cu ţări precum Kazahstan, Turkmenistan pentru ca resursele care se găsesc în zona Capiscă în momentul de faţă să poată să găsească conectare cu Europa de Sud-Est şi, din acest punct de vedere, eforturile trebuie să continue din partea statelor Uniunii Europene din această zonă la nivel european”, a adăugat Cioloş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.