Consiliul Concurenţei are suspiciuni în legătură că situaţia din ianuarie, când preţurile electricităţii pe piaţa spot a bursei OPCOM au crescut puternic, şi ar putea demara o investigaţie dacă există indicii că legislaţia a fost încălcată, a declarat luni preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Concurenţei monitorizează situaţia din piaţa energiei. 

”Dacă vom avea suficiente indicii, vom şi deschide o acţiune. Momentan este doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră şi nu ignorăm semnalele pe care le primim din piaţă. Niciodată nu vă vom spune înainte pe cine suspectăm şi ce suspectăm, ar fi absurd. Pe fondul unor condiţii climaterice excepţionale, preţul electricităţii a crescut la începutul anului, vedem pe Piaţa pentru Ziua Următoare că lucrurile s-au stabilizat sau au revenit la nivelul din anii anteriori. Dar nu ne uităm doar la PZU, ci şi pe alte segmente ale pieţei”, a spus Chiriţoiu, în cadrul unei conferinţe organizate de publicaţia Focus-energetic.ro.

El a menţionat că unii jucători din piaţă au contactat autoritatea de concurenţă şi care vor să aibă discuţii privind evoluţia preţului.

”Vom culege elemente din discuţiile cu ei. Dacă vom considera că avem indicii suficiente pentru deschiderea unei investigaţii, o vom face. Împotriva cui, nu pot să spun acum”, a precizat Chiriţoiu.

De asemenea, autoritatea se va concentra şi asupra seriviciilor conexe.

”Companiile trebuie să lase piaţa să funcţioneze. Dacă societăţile care au monopol natural şi-au folosit acest monopol ca să forţeze apoi consumatorii să plătească preţuri exagerate pentru lucrările de conectare la reţea, atunci o să aplicăm sancţiuni”, a menţionat Chiriţoiu.

Autoritatea de concurenţă ar putea finaliza până la sfârşitul anului investigaţia privind presupusa trucare a licitaţiei organizată de Electrica, pentru achiziţia de contoare.

În ceea ce priveşte fuziunea dintre Elcen şi RADET, şeful autorităţii de concurenţă nu se aşteaptă să existe probleme privind concentrarea economică.

”Nu am primit nimic oficial până acum, nu pot să mă pronunţ ferm. Dar nu mă aştept să fie probleme din punctul nostru de vedere dacă se ajunge la o fuziune a Elcen cu RADET. Noi am comunicat acest lucru Guvernului încă de acum doi ani, când s-a pus pentru prima dată problema şi nu cred că lucrurile s-au schimbat fundamental de atunci”, a afirmat Chiriţoiu.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi-a dat acordul de principiu, în şedinţa de vineri, pentru achiziţionarea de către Municipiul Bucureşti a pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Energiei şi de Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz la producătorul şi furnizorul de energie termică Electrocentrale Bucureşti, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunând că municipalitatea ar urma să plătească aproximativ 155 de milioane de euro.

Gabriela Firea a precizat că în următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată hotărârea privind trecerea acţiunilor Elcen de la minister la municipalitate, acest lucru neputând fi posibil fără votul de principiu al consilierilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.