Ministerul Energiei va verifica nivelul de investiţii realizat de fiecare companie unde este acţionar, a declarat luni ministrul de resort Toma Petcu, care susţine că sistemul energetic românesc are nevoie de investiţii pentru că este ”îmbătrânit, poluant şi ineficient”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem un sistem energetic îmbătrânit, poluant şi ineficient şi trebuie să recunoaştem acest lucru. Din 100 de unităţi energetice ale materiei prime, doar 15% mai ajung la consumatorul final. Dar acest dezavantaj trebuie transformat într-o oportunitate”, a afirmat Petcu, în cadrul unei conferinţe organizate de publicaţia Focus-Energetic.

Obiectivul ministrului este ca România să ajungă un jucător regional important pe piaţa energiei.

Ministrul susţine că a cerut tuturor societăţilor unde Ministerul Energiei este acţionar majoritar sau minoritar şi unde are reprezentanţi în consiliul de administraţie să direcţioneze cel puţin 20% din bugetele pentru acest an către investiţii.

”Voi verifica personal şi chiar acum, pentru primele şase luni, o să facem o verificare prin fiecare secretar de stat care are în coordonare aceste companii, să vedem care este nivelul de investiţii. Pentru că fără un program de investiţii respectat, aşa cum am aprobat prin bugete, nu vom reuşi să mai dezvoltăm acest domeniu”, a spus Petcu.

El consideră că România are un avantaj puternic, ce constă într-un mix energetic diversificat şi echilibrat, cu o producţie ce poate asigura consumul intern.

”Având în vedere că în unele zone lucrăm cu tehnologii învechite şi depăşite moral, cu consumuri şi costuri de exploatare mari, oricât de robust poate părea acest sistem energetic naţional, pe atât de vulnerabil poate deveni în viitor”, a mai spus ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.