Corina Martin, proprietar al agenţiei de turism Mistral Tours şi fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), a declarat pentru News.ro că România avea şi are nevoie de un Plan Strategic de reconstrucţie, asumat de toate forţele politice, şi care să pună în prim plan susţinerea creşterii economice. Întrebată care a fost cel mai slab punct al acestui an, Corina Martin a răspuns că acesta a fost lipsa de predictibilitate în deciziile politice luate de guvernanţi, decizii politice care le determină şi pe cele economice. Ea consideră că lipsa de asumare a răspunderii din partea clasei politice din România a afectat masiv eforturile de supravieţuire şi reconstrucţie ale antreprenorilor. Corina Martin, învestită recent consul onorific al Kazakhstanului la Constanţa, a mai precizat că 2021 a fost, de departe, cu mult mai bun faţă de 2020, a fost ”Lecţia despre Luptă”, un an ”de demolat, măturat, curăţat şi reconstruit”.
Reporter: Ce cuvânt ar descrie cel mai bine anul 2021?
Corina Martin: Roller coaster. A fost un an tulburător prin schimbări, dinamică, reconstrucţie, reinventare - dar totul s-a petrecut aproape dirijat, cu o forţă împotriva căreia nu te puteai opune, aşa încât... am fost luaţi "pe sus" şi determinaţi să ne facem ordine în viaţă şi să ne reinventăm. Un an de RECONSTRUCŢIE.
Reporter: Profesional, care a fost cel mai bun lucru care vi s-a întâmplat anul acesta?
Corina Martin: Profesional, pun pe locul dintâi numirea mea ca şi Consul Onorific al Republicii Kazakhstan la Constanţa, în urma unui parteneriat şi a unor proiecte pe care le-am derulat în direcţia deschiderii colaborării între operatorii de turism din România şi Kazakhstan.
M-a surprins total propunerea Ambasadei, nu mă gândisem vreodată în această direcţie, dar mi-am dat seama că mi se potriveşte întocmai, pentru că, de fapt, în toată activitatea mea de 16 ani la conducerea ANAT şi Federaţia FAPT şi Asociaţia Litoral-Delta Dunării, am acţionat mereu pentru dezvoltarea parteneriatelor între operatorii români şi cei ai altor ţări, implicând permanent reprezentanţii diplomaţiei acelor ţări.
Sunt foarte bucuroasă că activitatea, expertiza şi potenţialul meu au fost apreciate şi recunoscute la acest nivel (Mulţumesc Ambasadorului Republicii Kazakhatan în România, Excelenţa Sa, Dl. Nurbakh Rustemov!) şi primesc cu onoare, mândrie şi responsabilitate misiunea de a reprezenta şi promova Kazakhatanul în Constanţa şi în alte câteva judeţe din România.
Sunt un om de turism şi evenimente, sunt un om de dialog şi parteneriat, sunt un om care deschide drumuri şi construieşte poduri şi ştiu că voi depăşi, chiar, aşteptările şi încrederea investite în mine odată cu asumarea acestei misiuni. Am foarte multe planuri şi proiecte, privesc cu încredere către 2022!
Reporter: Şi 2020, şi 2021, au fost ani sub semnul pandemiei. Ce îi diferenţiază? Pe care îl consideraţi, totuşi, „mai bun”?
Corina Martin: 2021 a fost, de departe, cu mult mai bun faţă de 2020. Am fost mult mai pregătiţi, deşi am trecut prin "valuri peste valuri" de pandemie, am conştientizat mai clar că nu mai este nimic, aproape, din ce era şi din ce ştiam şi, pe cei care am înţeles la timp acest lucru, 2021 ne-a văzut trecând serios la treabă, cu mânecile bine suflecate. Orişice curăţenie înseamnă mai întâi să dai gunoiul afară. Şi tot ce nu îţi mai este potrivit.
Să dărâmi ce nu era bine aşezat. Şi să reconstruieşti. 2021 a fost un an de demolat, măturat, curăţat şi reconstruit. De aceea, au venit şi altfel de rezultate.
Să depăşeşti criza şi spaima şi şocul din 2020 şi să te urci, la propriu, peste 2021, hotărât să nu te mai lovească nimic şi să fii pregătit cu adevărat pentru orice, în timp ce te prinde fiecare final de zi în trudă şi muncă şi eforturi - cred că asta înseamnă Lupta în viaţă. 2021 a fost ”Lecţia despre Luptă”.
Reporter: Care au fost cele mai slabe puncte ale anului?
Corina Martin: Lipsa de predictibilitate în deciziile politice luate de guvernanţi, decizii politice care le determină de fapt pe cele economice, acelea care ne afectează pe noi toţi, angajaţi sau angajatori. Lipsa de asumare a răspunderii ce caracterizează masiv clasa politică din România a afectat în continuare, masiv, eforturile de supravieţuire şi reconstrucţie ale antreprenorilor.
România avea şi are nevoie de un Plan Strategic de reconstrucţie, asumat de toate forţele politice, şi care să pună în prim plan susţinerea creşterii economice. Sper ca 2022 să fie un an mai bun din acest punct de vedere.
Reporter: Ce am avut de învăţat de la 2021?
Corina Martin: 2021 a fost Lecţia despre Luptă, aşa cum spuneam. Personal, sunt implicată de peste 5 ani în organizarea şi promovarea Galelor de K1, şi nu întâmplător. De mică, mă uitam la televizor, cu tata, la meciurile de box ale lumii. Peste ani, am învăţat că lupta e singura cale de a trece prin viaţă în picioare, cu capul sus şi cu victoria în braţe.
2021 a fost despre a cădea sau a te ridica. Despre a pierde sau a învinge. Iar eu, întotdeauna, privesc toate provocările ce îmi sunt date cu o singură idee în cap: Eu trebuie să rămân în picioare, la final! Pe mulţi, 2021 i-a învăţat de-abia acum să lupte. Pe alţii, între care mă număr şi eu, 2021 ne-a învăţat să trecem prin cel mai dur antrenament de până acum, şi să zâmbim la final. Am ieşit deasupra!
Reporter: Cum credeţi ca va fi 2022? Ce proiecte aveţi? Ce aşteptări aveţi de la anul care vine? Cum vi-l doriţi?
Corina Martin: Privesc cu recunoştinţă şi mândrie la anul care se încheie şi cu încredere şi speranţă către 2022. Îmi doresc să pot să ofer, în continuare, fapte, proiecte împlinite, creştere şi dezvoltare în ceea ce fac şi în ceea ce determin în jurul meu şi îmi doresc cât mai multă bucurie, în continuare, la fiecare pas nou străbătut. Am multe planuri, mă trezesc în fiecare dimineaţă în uzina mea de proiecte şi îmi doresc ca Noul An să îmi aducă împlinirea acelora care sunt cele potrivite, la timpul potrivit lor.
Îmi doresc prieteni adevăraţi alături şi sănătate şi bucurii împlinite pentru noi toţi.
Reporter: Cine credeţi ca ar fi „Omul anului” în România? Poate fi şi un personaj colectiv.
Corina Martin: "Omul anului", în România... Greu de ales. Daţi-mi voie să răspund că, pentru mine, fiecare Om care Luptă este Omul Anului. Am o credinţă nestrămutată în minte că, ori te doboară viaţa, ori o cucereşti şi o conduci tu pe ea.
Pentru mine, Omul Anului este fiecare român care a învins anul ăsta. Care s-a urcat pur şi simplu peste el şi, de sus de acolo, a zâmbit, a Victorie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.