Producătorul de energie CET Govora, aflat în insolvenţă, şi polonezii de la Ciech Soda au încheiat un contract pe zece ani pentru furnizarea aburului industrial, valoarea totală a acestuia fiind de 360 milioane euro, a anunţat luni Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractul acoperă cheltuielile de funcţionare ale CET Govora şi nu vor exista probleme în furnizarea de apă caldă şi căldură în Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti şi Călimăneşti-Căciulata.

Remus Borza, administratorul judiciar al companiei în insolvenţă CET Govora, a denunţat contractul cu Uzinele Sodice Govora (USG) pentru furnizarea aburului industrial, începând cu 1 august. Decizia a fost luată pe motiv că producătorul de energie livra abur industrial la un preţ cu mult sub costul de producţie.

„Administratorul judiciar Euro Insol a obţinut pentru CET Govora o creştere de preţ de peste 35% pentru aburul industrial, de la preţul de 79 lei/Gcal din contractul denuntat în august 2016, la o medie de 108 lei/Gcal – 106 lei/Gcal pentru aburul de 6 şi 13 bari şi 110 lei/Gcal pentru aburul de 35 bari”, a anunţat luni administratorul judiciar al CET Govora.

 Preţul se aplica pentru primii doi ani de contract, respectiv până la finalul anului 2018, urmând ca începând cu 2019 părţile să negocieze o formulă de preţ care să includă costurile de producţie înregistrate de CET Govora.

„Veniturile suplimentare pe care le generează noul contract încheiat între CET Govora şi Ciech Soda vor permite furnizorului de agent termic să investească în următorii ani peste 48 milioane euro în instalaţii de desulfurare, denoxare şi evacuare slam, investiţie obligatorie în conformitate cu dispoziţiile legale în domeniul protecţiei mediului”, precizează Euro Insol.

Oficialii administratorului judiciar spun că CET Govora are astfel asigurate sumele necesare acoperirii cheltuielilor de funcţionare, „fapt care garantează că nu vor exista probleme în furnizarea de apă caldă şi căldură către populaţia şi instituţiile publice din Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti şi Călimăneşti-Căciulata”.

De asemenea, veniturile suplimentare asigură şi continuitatea livrărilor de energie electrică şi abur industrial către cei doi mari parteneri strategici ai CET Govora, Oltchim SA şi Ciech Soda, precizează administratorul judiciar.

„Toate măsurile luate de administratorul judiciar Euro Insol pentru maximizarea veniturilor CET Govora, cum ar fi renegocierea tuturor contractelor comerciale şi redimensionarea organigramei, au generat în primele 6 luni de la deschiderea procedurii CET Govora creşteri de venituri de peste 30 milioane lei”, arată Euro Insol.

CET Govora a intrat în insolvenţă pe 9 mai 2016, înregistrând pierderi cumulate de 232,8 milioane lei şi datorii de 397,6 milioane lei.

Rezultatele financiare negative ale producătorului de utilităţi energetice au fost determinate de vânzarea sub cost în ultimii zece ani a energiei electrice şi termice către cei doi mari consumatori de pe platforma industrială Râmnicu Vâlcea, respectiv Oltchim şi Ciech Soda.

CET Govora este producător şi distribuitor de energie termică - apă caldă de consum şi încălzire centralizată - în oraşele Râmnicu Vâlcea, Baile Olăneşti şi Călimăneşti-Căciulata. Compania este deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea.

Compania Uzinele Sodice Govora, redenumită Ciech Soda România SA, este controlată de grupul polonez Ciech Chemical Group.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.