Compania de stat Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat, joi, că în 2 mai, la ora 01:00, unitatea 1 va fi deconectată controlat de la Sistemul Energetic Naţional (SEN) pentru lucrări de mentenanţă care, potrivit procedurilor centralei, se pot realiza numai cu reactorul în stare oprită. În 6 mai, după repornirea reactorului 1, va fi oprit reactorul 2, pentru o lună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reactorul 1 va fi reconectat la SEN pe 5 mai, urmând ca a doua zi, pe 6 mai, şi reactorul 2 să intre în oprire planificată, timp de o lună.

Lucrările de mentenanţă la unitatea 1 implică înlocuirea unor componente aferente instalaţiilor şi reprezintă activităţi programate în conformitate cu necesităţile şi procedurile centralei, potrivit reprezentanţilor Nuclearelectrica.

”Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată în data de 6 mai 2017 pentru o perioada estimată de 30 de zile, conform planificărilor aferente fiecărei opriri planificate”, arată Nuclearelectrica într-un comunicat de presă transmis joi.

Oficialii companiei spun că opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu aproximativ doi ani anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare.

În perioada opririi planificate a reactorului 2 vor avea loc activităţi din programul de mentenanţă, din programul de inspecţii, precum şi din cel de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate.

”Toate lucrările, atât cele aferente unităţii 1, cât şi cele stabilite în programul de oprire planificată a unităţii 2, se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă”, arată societatea.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Nuclearelectrica a realizat anul trecut o producţie netă de energie în scădere la 10.388 GWh, de la 10.709 GWh în anul 2015.

Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.

Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 2,04 miliarde lei (453,3 milioane euro).

    

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.