Cea mai mare asociaţie a companiilor aeriene din Canada se declară „frustrată” şi precizează că se teme de „incertitudinea” creată de „abordarea grăbită” a guvernului federal de a impune un test COVID-19 negativ obligatoriu tuturor pasagerilor care zboară în Canada începând de săptămâna viitoare, scrie publicaţia The Vancouver Sun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ultimele şase luni, am cerut guvernului să colaboreze cu industria pentru a pune în aplicare strategia naţională de testare. Scopul (programele recente ale proiectului pilot) era să evităm o abordare şi implementare grăbite, ceea ce este exact ceea ce vedem acum”, a declarat Mike McNaney, preşedinte şi CEO al Consiliului Naţional al Companiilor Aeriene din Canada.

”Ceea ce face ca acest lucru să fie atât de frustrant pentru noi este că am fi putut evita ceea ce urmează să experimentăm dacă am fi întreprins acţiunile pe care le-am solicitat în ultimele luni”, a adăugat şeful grupului industrial care reprezintă companiile precum Air Canada, Air Transat şi WestJet.

McNaney a reacţionat astfel la anunţul de joi al guvernului condus de Justin Trudeau conform căruia oricine călătoreşte în Canada cu avionul începând cu 7 ianuarie va trebui să prezinte un test negativ COVID-19 PCR efectuat în termen de trei zile până la plecare, pentru a putea fi lăsat să urce la bord. Noile reguli nu se aplică călătorilor care intră în Canada prin frontierele terestre sau maritime.

Mai mult, turiştii care merg în Canada ar putea fi forţaţi să intre în carantină într-o unitate federală, dacă guvernul consideră că au planuri de izolare inadecvate, pentru 14 zile de la sosirea lor.

”Aceste noi măsuri vor oferi un alt nivel de protecţie canadienilor, pe măsură ce vom continua să evaluăm riscurile privind sănătatea publică şi să lucrăm pentru a limita răspândirea COVID-19 în Canada”, a declarat joi ministrul transporturilor, Marc Garneau, într-un comunicat.

”Canadienii care călătoresc în prezent şi se întorc în Canada în curând ar trebui să înceapă imediat să pregătească un test COVID-19, pentru a evita întârzierea întoarcerii lor în Canada. Canadienii care intenţionează să călătorească în străinătate ar trebui să ia în considerare modul în care vor îndeplini aceste cerinţe înainte de plecare”, se adaugă în comunicat.

Să prezinţi un test COVID-19 negativ înainte de a zbura în Canada nu schimbă faptul că turiştii trebuie să intre şi în carantină timp de 14 zile după sosirea lor.

Primele detalii au fost făcute publice la o zi după ce miniştrii au anunţat că un test PCR negativ va fi în curând necesar pentru a intra în Canada prin frontierele aeroportului.

Dar, potrivit lui McNaney, companiile aeriene încă se confruntă cu faptul că guvernul înc nu a lansat nici acum textul cuprinzător al modificărilor reglementate, ceea ce înseamnă că nu este clar modul în care aceste noi reguli vor fi impuse.

De exemplu, McNaney spune că societăţile aeriene trebuie să ştie ce tip de documente vor trebui să arate călătorii, lista centrelor de testare străine aprobate şi ce trebuie să facă dacă un călător vine în Canada dintr-o zonă în care este dificil sau imposibil să facă un PCR Test.

"Nu este suficient timp aici pentru a ne asigura că acest lucru este implementat în mod eficient şi la fel de corect pe cât ar trebui să fie”, spune el.

Şeful Consiliului Companiilor Aeriene a mai spus că există îngrijorări în rândul angajaţilor companiilor, care probabil nu vor avea timp să fie pregătiţi complet înainte ca noile reguli să intre în vigoare săptămâna viitoare, din cauza termenului scurt. El a spus că angajaţii vor fi, de asemenea, probabil obligaţi să se ocupe de călătorii frustraţi care nu au auzit de noile obligaţii şi cărora li se va spune că, din cauza noilor reglementări, nu vor putea zbura în ziua respectivă.

În această săptămână, ministrul finanţelor din Ontario, Rod Phillips, a demisionat din funcţie, după ce presa a dezvăluit că a călătorit în Caraibe la mijlocul lunii decembrie, guvernul său descurajând locuitorii din provincia canadiană Ontario să efectueze orice călătorie neesenţială.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.