Guvernul discută cu reprezentanţii Comisiei Europene modul în care propunerile incluse în Planul de Restructurare şi Decarbonare (PRD-CEO) al CE Oltenia pot fi adaptate pentru a răspunde recomandărilor făcute de Comisie la începutul lunii februarie, luând în considerare contextul energetic naţional şi nevoia ca acest complex să îşi continue activitatea, anunţă Complexul Energetic Oltenia, care precizează că declanşarea procedurii de investigaţie la nivelul Comisiei este o etapă în procesul de analiză a Planului de Restructurare trimis de România. De asemenea, compania precizează că a început discuţii cu instituţii bancare din România, bănci comerciale, dar şi cu instituţii bancare europene pentru a securiza împrumuturi care să susţină contribuţia proprie la efortul de restructurare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul României discută cu reprezentanţii Comisiei Europene modul în care propunerile incluse în Planul de Restructurare şi Decarbonare (PRD-CEO) al CE Oltenia pot fi adaptate pentru a răspunde recomandărilor făcute de Comisie la începutul lunii februarie, luând în considerare contextul energetic naţional şi nevoia ca acest complex să îşi continue activitatea. Declanşarea procedurii de investigaţie la nivelul Comisiei Europene este o etapă în procesul de analiză a Planului de Restructurare a CE Oltenia trimis de România. Comisia Europeană a semnalat câteva capitole din aplicaţia pentru ajutor de stat unde este încă nevoie de ajustări. În unele cazuri, Ministerul Energiei împreuna cu CE Oltenia au luat deja măsuri menite să răspundă acestor solicitări. Pentru situaţiile cu un grad ridicat de complexitate, se lucrează la identificarea şi adaptarea unor soluţii, în consultare cu Comisia Europeană”, precize\ză Complexul Energetic Oltenia într-un comunicat transmis News.ro.

În cadrul procesului de notificare a ajutorului de stat pentru restructurare în favoarea CE Oltenia, precum şi în etapele de clarificare aferente, a fost inclusă posibilitatea de a fi încheiate contracte bilaterale de vânzare de energie electrică pe termen lung (PPA) de către companie, cu condiţia ca acest lucru să fie permis de legislaţia în vigoare. În acest sens, compania a prezentat un plan de acţiune care să conducă la încheierea de contracte tip PPA cu consumatori şi furnizori, în paralel cu procesul de armonizare a legislaţiei naţionale la directivele europene. 

CE Oltenia a demarat dialogul cu importante instituţii bancare din România, bănci comerciale, dar şi cu instituţii bancare europene pentru a securiza împrumuturi care să susţină contribuţia proprie a CE Oltenia la efortul de restructurare. De asemenea, au loc discuţii cu reprezentanţii Fondului Proprietatea, acţionar minoritar cu o cotă de 21,5%. 

CE Oltenia precizează că preţul certificatelor de CO2 aproape s-a dublat, de la 22 de euro/certificat, cât era la momentul întocmirii Planului de restructurare. Restabilirea viabilităţii se va atinge începând cu anul 2026, în principal ca urmare a punerii în funcţiune a centralelor pe bază de gaze naturale. 

”Dialogul deschis cu Comisia Europeană va continua. CE Oltenia şi toţi actorii implicaţi în acest demers furnizează deja propuneri şi soluţii pentru clarificarea tuturor întrebărilor Comisiei în vederea definitivării şi aprobării cât mai rapide a Planului de Restructurare”, anunţă CE Oltenia, care se părezintă ca ”o companie strategică a sistemului energetic naţional şi un producător de care România are nevoie pe termen scurt, mediu şi lung”. 

CEO deţine o cotă de piaţă de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuităţii în alimentarea cu energie electrică a României.

”Din acest motiv sunt necesare dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de producţie şi accesul la resurse noi, mai puţin poluante, necesare pentru a-şi putea continua activitatea în condiţii optime şi cu respectarea normelor de mediu existente”, precizează reprezentanţii companiei.

Documentul privind investigaţia aprofundată a ajutorului de stat pe care statul român intenţionează să îl acorde Complexului Energetic Oltenia a fost făcut public joi. Comisia Europeană solicită României ca,  în termen de o lună de la data primirii documentului, să îşi prezinte observaţiile şi să furnizeze toate informaţiile care ar putea contribui la evaluarea ajutorului de restructurare..

”Măsurile structurale compensatorii propuse până în prezent de România par a fi insuficiente. În absenţa unor măsuri structurale şi comportamentale semnificative şi clare, este puţin probabil ca efectele negative ale ajutorului asupra concurenţei să fie atenuate într-o măsură satisfăcătoare.(...)  Având în vedere constatările evaluării preliminare de mai sus, Comisia are îndoieli în această etapă cu privire la compatibilitatea planului de restructurare cu principalele cerinţe ale Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate”, se arată în documentul Comisiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.