Casa de brokeraj pe burse internaţionale XTB a raportat un profit net de peste 91 de milioane de euro în primul semestru al anului, în scădere cu 11,6%. Veniturile operaţionale în prima jumătate a anului 2023 s-au ridicat la peste 177 de milioane de euro, în scădere cu 1,4% comparativ cu 180 milioane euro în primul semestru din 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Casa de brokeraj pe burse internaţionale XTB, listată pe bursa de la Varşovia şi lider in industria fintech, a publicat rezultatele financiare preliminare pentru prima jumătate a anului 2023. Într-un mediu de volatilitate mai redusă pe pieţele financiare şi de mărfuri în T2 2023, compania a raportat un profit net de peste 91 milioane euro în S1 2023. Activităţile intense de marketing au dus la un număr record de clienţi noi, precum şi la creşterea activităţii lor de investiţii”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

În prima jumătate a anului 2023, compania a înregistrat un nou record în acest domeniu, dobândind peste 167.000 de clienţi noi, comparativ cu 101.000 cu un an mai devreme. Creşterea înregistrată este de 65,5%. În paralel, numărul de utilizatori activi a atins, de asemenea, un nivel record, cu o creştere anuală de 44,4%, de la 190.000 în semestrul 1 2022 la 274.00 la închiderea semestrului 1 2023.

”În perioada raportată, XTB a generat un profit net de 91,3 milioane euro comparativ cu 103,3 milioane euro în anul anterior (o scădere de 11,6%). Veniturile operaţionale în prima jumătate a anului 2023 s-au ridicat la peste 177 milioane euro comparativ cu 180 milioane euro în S1 2022 (o scădere de 1,4%). Cheltuielile operaţionale din prima jumătate a anului 2023 au însumat 74 milioane euro, cu peste 16 milioane Euro mai mult decât în perioada similară a anului anterior. Cele mai semnificative creşteri (plus 7 milioane euro) s-au înregistrat la capitolul costuri cu remuneraţia şi beneficiile angajaţilor, dat fiind ritmul de dezvoltare accelerat al companiei şi al numărului de angajaţi”, precizează compania.

Potrivit Irinei Cristescu, General Manager XTB România, anul acesta, pieţele de capital au fost mai liniştite decât în anii trecuţi, iar volatilitatea mai redusă nu a oferit aceleaşi oportunităţi de investiţii. În mod normal, acest lucru s-ar fi tradus printr-o diminuare a interesului clienţilor şi potenţialilor clienţi pentru burse, reflectându-se direct în rezultatele companiei. Mai mult, popularitatea pe care acţiunile cu deţinere o au în rândul investitorilor români şi numărul de clienţi care aleg să acceseze pieţele financiare prin intermediul lor sunt în continuă creştere.

”Trendul ascendent pe care au început să se înscrie rezultatele companiei în ultimii ani a continuat să se menţină. XTB a introdus anul acesta produse noi, a optimizat procese deja existente, iar evenimente precum introducerea acţiunilor fracţionate sau implementarea noului regim fiscal au crescut accesibilitatea pieţelor financiare pentru categorii din ce in ce mai extinse de clienţi. Totodată, au venit în întâmpinarea nevoilor clienţilor existenţi. Pentru XTB România, mai mult decât în cazul altor sucursale ale grupului, interesul investitorilor este foarte crescut pentru acţiunile cu deţinere, care la XTB se pot tranzacţiona cu comision 0 pentru rulaje mai mici de 100.000 euro pe lună”, arată Irina Cristescu.

Costurile de marketing au crescut cu aproape 7 milioane euro, majoritatea acestei creşteri fiind generată de investiţiile mai mari în campaniile de marketing online.

”Creşterea bazei de clienţi rămâne o prioritate, iar rezultatele financiare din primul semestru din 2023 demonstrează că ne putem atinge obiectivele chiar şi atunci când volatilitatea pe pieţele financiare şi de mărfuri este mai mică şi interesul pentru investiţii scade. Datorită ofertei noastre variate, atragem noi grupuri de clienţi, care sunt la începutul călătoriei în investiţii. Datorită acţiunilor fracţionate, pe care le-am lansat deja pe şapte pieţe europene, inclusiv România, clienţii noştri au mai multă flexibilitate în construirea unor portofolii diversificate bazate pe acţiuni şi ETF-uri”, subliniază Paweł Szejko, membru al consiliului de administraţie XTB.

În prima jumătate a anului 2023, XTB a continuat să dezvolte soluţii inovative şi integrate în domeniul investiţiilor online în instrumente financiare. Printre altele, au fost implicate tehnologii asociate dezvoltării sistemelor proprii de tranzacţionare ale XTB, executării eficiente a ordinelor şi integrării eficiente a clienţilor.

”Ca parte a strategiei noastre de afaceri, ne concentrăm pe dezvoltarea tehnologiilor aplicate în platforma noastră de investiţii, aplicaţia mobilă xStation, precum şi produse noi. Acest lucru se reflectă în structura bazei noastre de angajaţi. În prezent, aproximativ 40% din personalul nostru de la sediul din Varşovia sunt programatori şi dezvoltatori IT, lucrând la consolidarea poziţiei competitive a XTB pe piaţa globală”, precizează Paweł Szejko.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.