Camera de Comerţ din Statele Unite, cel mai mare grup de lobby de afaceri din ţară şi un aliat tradiţional al Partidului Republican, a lansat luni o campanie împotriva politicilor comerciale ale preşedintelui Donald Trump, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua campanie va oferi o analiză a impactului financiar pe care îl va suporta fiecare stat federal american din partea posibilelor măsuri de retorsiune la tarifele lui Trump. Camera de Comerţ susţine că Trump riscă declanşarea unui război comercial global care ar afecta consumatorii americani.

De exemplu, raportul Camerei de Comerţ a constatat că exporturi din Texas, în valoare de 3,9 miliarde de dolari, ar putea fi ţinta unor tarife de retorsiune, din care 1,6 miliarde de dolari din partea Mexicului şi 1,4 miliarde de dolari din partea Chinei.

Camera mai anticipează că va cheltui milioane de dolari pentru alegerile de la jumătatea mandatului care vor avea loc în acest an, pentru a susţine candidaţi care sunt pentru libertatea comerţului, imigraţie şi taxe scăzute. Grupul a susţinut deja candidaţi la alegerile republicane primare care au aceste obiective.

Casa Albă nu a răspuns solicitării de a comenta opiniile Camerei de Comerţ, care are 3 milioane de membri.

Camera de Comerţ a colaborat în mod tradiţional, de-a lungul timpului, cu preşedinţii republicani şi a apreciat reforma fiscală a preşedintelui Trump. Dar tensiunile comerciale în creştere au provocat o distanţare în relaţiile cu preşedintele.

Trump a introdus tarife pentru produse în valoare de miliarde de dolari provenite din China, Canada, Mexic şi Uniunea Europeană, afirmând că acestea sunt necesare pentru a echilibra dezechilibrele comerciale.

Aceste state au reacţionat. Vineri, Canada a anunţat tarife punitive pentru bunuri americane de 12,6 miliarde de dolari, ca reacţie la tarifele americane aplicate pentru importurile de oţel şi aluminiu.

China ar urma să impună o taxă de 25% pe importurile de soia, iar Mexicul o taxă pe importurile de carne de porc. UE va aplica tarife pentru produse americane în valoare de 3,2 miliarde de dolari, între care bourbon şi motociclete Harley Davidson.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.