Bursa de metale din Londra (LME) a fost nevoită marţi să oprească tranzacţiile cu nichel şi să anuleze o parte din contracte, după ce preţurile s-au dublat marţi la peste 100.000 de dolari pe tonă, surse apropiate situaţiei atribuind creşterea acoperiri unor tranzacţii short de către unul dintre cei mai mari producători din lume, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsura şoc a LME a venit în timp ce sancţiunile occidentale au pus în pericol aprovizionarea cu nichel de la marele producător Rusia, marcând cea mai mare criză din ultimele decenii care a lovit bursa cu o istorie de 145 de ani.

În anii 1990, un trader incorect al Sumitomo a încercat să pună în dificultate piaţa cuprului, iar comerţul cu staniu a fost oprit timp de cinci ani în anii 1980.

”Evenimentele actuale sunt fără precedent. Suspendarea pieţei de nichel a creat o serie de probleme pentru participanţii de pe piaţă, care trebuie abordate”, a spus LME într-o notificare către membrii săi.

 Pe fondul panicii pieţei declanşate de invadarea Ucrainei de către Rusia, cumpărătorii caută metalul esenţial pentru fabricarea oţelului inoxidabil şi a bateriilor pentru vehicule electrice.

Traderii au spus că unii deţinători de poziţii au avut probleme, de asemenea, să plătească apelurile de marjă.

Grupul chinez Tsingshan Holding, unul dintre cei mai importanţi producători de nichel şi oţel inoxidabil din lume, a construit o poziţie scurtă pentru nichel de anul trecut, pariind că preţurile vor scădea, au spus trei surse familiare cu problema.

Preţurile au crescut vertiginos pe măsură ce Tsingshan a cumpărat cantităţi mari de nichel pentru a reduce aceste pariuri scurte şi expunerea sa la apelurile de marjă costisitoare, au spus aceştia.

Tsingshan şi LME au refuzat să comenteze.

LME a crescut cerinţele de marjă pentru contractele cu nichel cu 12,5%, până la 2.250 dolari pe tonă şi a suspendat tranzacţionarea cu nichel în toate locaţiile pentru cel puţin restul zilei.

LME a anunţat că toate tranzacţiile vor fi anulate marţi, de la miezul nopţii până la ora 8:15 a.m, când tranzacţiile s-a oprit, şi a adăugat că are în vedere o închidere de câteva zile.

”Oamenii se vor întreba dacă aceasta este într-adevăr o piaţă funcţională... Aceasta este menită să fie o piaţă de ultimă instanţă şi oamenii nu pot obţine stocuri pe care să le livreze în funcţie de poziţii”, a declarat Colin Hamilton, director general pentru cercetarea mărfurilor la BMO Capital Markets.

De asemenea, LME a amânat livrarea fizică a contractelor în scadenţă şi a anunţat că va opri temporar publicarea preţurilor oficiale şi de închidere la nichel.

”LME va planifica în mod activ redeschiderea pieţei de nichel şi va anunţa mecanismele acesteia pe piaţă cât mai curând posibil”.

Preţul nichelului pe termen de trei luni s-a dublat la bursa LME, la peste 101.365 dolari pe tonă, înainte ca LME să oprească comerţul cu sistemele sale electronice şi în ringul de tranzacţionare.

Preţul a scăzut la 80.000 de dolari pe tonă când tranzacţiile au fost oprite, fiind totuşi în creştere cu 66% în ziua respectivă şi cu 177% faţă de luni.

În China, Shanghai Futures Exchange a majorat taxele pentru tranzacţiile cu nichel şi i-a îndemnat pe investitori ”să evite riscurile, să investească raţional şi să lucreze împreună pentru a menţine stabilitatea pieţei”.

Nichelul de la bursa din Shanghai şi-a atins limita superioară permisă în tranzacţiile nocturne la un nivel record de 267.700 de yuani (42.380,39 dolari) pe tonă şi a atins, de asemenea, limita unei creşteri de 15% până marţi devreme.

CITIC Futures, cea mai mare companie futures din China, şi-a avertizat clienţii că, dacă preţurile nichelului vor continua să crească miercuri, bursa din Shanghai ar putea lua măsuri, inclusiv reduceri forţate de poziţii, arată o notificare internă văzută de Reuters. 4

Câştigurile explozive, care au dublat preţurile de patru ori în ultima săptămână, au rezultat din confruntarea a doi jucători majori, a spus Malcolm Freeman de la Kingdom Futures, care a refuzat să-i identifice.

O entitate deţine controlul asupra a 50%-80% din stocurile LME, arată datele LME.

Incertitudinea cauzată de invazia Rusiei în Ucraina şi de sancţiunile rezultate s-a adăugat la o piaţă a nichelului deja tensionată din cauza stocurilor scăzute, care s-au înjumătăţit la LME începând din octombrie.

Rusia nu numai că furnizează aproximativ 10% din nichelul mondial, dar Nornickel din Rusia este cel mai mare furnizor de nichel pentru baterii din lume, cu 15%-20% din livrările globale, a declarat analistul JPMorgan Dominic O'Kane.

LME este deţinută de Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.