Bundesbank, banca centrală din Germania, a avertizat joi în privinţa supraîncălzirii pieţei imobiliare, pe care o consideră o ”vulnerabilitate specifică”, în condiţiile în care preţurile proprietăţilor continuă să crească, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Practic, am văzut toţi indicatorii – preţuri, credit – acei indicatori au continuat să crească în Germania şi nu se vede un impact mare al pandemiei”, a spus Claudia Buch, vicepreşedinte la Bundesbank.

Ea a adăugat că echipa ei de la Bundesbank estimăează o abatere de aproximativ 10% până la 30% ale preţurilor faţă de elementele fundamentale.

”Ceea ce este o evoluţie puţin nouă este că aceste supraevaluări sunt, de asemenea, mai răspândite, aşa că sunt în afara oraşelor mari... [şi] aproape 90% dintre gospodării se aşteaptă ca preţurile să crească în continuare”, a spus ea.

Cea mai recentă analiză a stabilităţii financiare efectuată de Bundesbank a remarcat, de asemenea, joi, că creditorii germani ar trebui să constituie rezerve de capital pentru a aborda aceste probleme potenţiale de pe piaţa imobiliară.

Există îngrijorări că, odată cu supraevaluarea în sector, băncile nu estimează corect valoarea reală a garanţiilor şi, prin urmare, sunt mai expuse la viitoarele ajustări ale preţurilor.

”Stabilitatea financiară ar fi în pericol dacă evoluţiile destabilizatoare ar avea loc pe piaţa imobiliară, în care creşterea volumelor de credit şi a preţurilor ar coincide cu o deteriorare a sustenabilităţii datoriilor debitorilor”, afirmă banca centrală germană în raport.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.