Secretarul de stat în Ministerul Energiei Iulian Robert Tudorache a dat, vineri, asigurări că preţul ridicat al energiei de pe piaţa spot a bursei OPCOM nu se va reflecta în facturile populaţiei, susţinând că preţurile energiei au crescut şi în alte ţări din regiune. Bugetul Ministerului Energiei a fost avizat favorabil vineri, de comisiile de specialitate din Parlament, cu 36 voturi pentru şi 15 împotrivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Evoluţia aceasta şi creşterea preţului a fost în context european, zonal, nu numai în România, dacă vă uitaţi cu atenţie. Faţă de această explozie a preţului la energie, am avut o serie întreagă la minister, susţinuţi fiind şi de ministrul Economiei, unde am stat de vorbă cu ANRE, cu Consiliul Concurenţei, cu OPCOM, cu toţi factorii implicaţi în această piaţă a energiei”, a spus Tudorache, la finalul şedinţei comisiilor.

De asemenea, Ministerul Energiei a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să transparentizeze ”tot procesul de căutare” a factorilor care au generat creşterile, întrucât ei fac o analiză.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”Din punctul nostru de vedere, cauzele (creşterii preţului pe bursă, n.r.) sunt multiple, atât timp cât factorii care au influenţat creşterea preţului, gen factori climatici, de consum ş.a.m.d. au dispărut, nu ne explicam de ce la ora actuală preţul energiei este sus”, spune Tudorache.

Preţul energiei pe bursă a început să scadă, spune secretarul de stat.

Tudorache a precizat că s-a întâlnit vineri cu reprezentanţi ai producătorilor de energie Complexul Energetic Oltenia şi ai Hidroelectrica, ”asigurându-ne că intervenţiile în piaţă s-au liniştit”.

”Momentan,  efectele nu se vor resimţi către populaţie. Asta ne-am asigurat. Pierderile sunt pe furnizori”, a spus secretarul de stat. 

Întrebat de ce populaţia nu va resimţi în facturi creşterile de pe bursă, Tudorache a spus că ”sunt contracte încheiate, este o piaţă reglementată”.

”Nu au cum să se răsfrângă asupra consumatorilor. Am vorbit inclusiv cu companiile implicate, îşi vor asuma aceste fluctuaţii de preţ”, a menţionat secretarul de stat.

Oficialul nu suspectează tranzacţii ilegale pe bursă cu această ocazie.

Ministerul Energiei are în acest an un buget de 466,9 milioane lei (-31,1% faţă de 2016, ca urmare a reducerii subvenţiilor cu 72%).

Comisiile de specialitate reunite ale celor două Camere s-au reunit vineri, începând cu ora 11.00, pentru a aviza bugetele ordonatorilor principali de credite, fiind primul pas în vederea adoptării proiectului de buget pe 2017.

Calendarul prevede ca proiectul să fie dezbătut în weekend în Comisiile reunite de buget, pentru raport, apoi va intra la plen pentru votul final cel mai probabil marţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.