Bugetul general consolidat a încheiat primele patru luni ale acestui an cu un excedent de 1,35 miliarde lei, reprezentând 0,17% din PIB, în creştere semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când bugetul era aproape de echilibru, în condiţile în care ritmul de creştere a cheltuielilor a fost depăşit de avansul încasărilor, arată datele publicate joi de Ministerul Finanţelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După primul trimestru, excedentul bugetar era de 1,52 miliarde lei, reprezentând 0,19% din PIB. 

În primele patru luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a fost aproape de echilibru, înregistrând un excedent nesemnificativ, de 0,02% din PIB sau 127 milioane lei.

Principalul punct pozitiv a fost creşterea încasărilor la buget într-un ritm superior ritmului de creştere a cheltuielilor. 

"Veniturile de 80,1 miliarde lei, (9,8% din PIB) au fost cu 8,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent", a precizat Ministerul Finanţelor.

Pe categorii de venituri, creşteri importante au fost înregistrate în primele patru luni la veniturile din capital, cu un avans de 19,1%, urmate cele de din contribuţii sociale (+14,9%), impozitul pe salarii şi venit (+13,4%) şi impozitul pe comerţ exterior şi tranzacţii internaţionale (+12,4%).

O creştere conjuncturală a fost înregistrată la sumele din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii, cu 49,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Avansul a fost determinat, "în principal, de evoluţia încasărilor aferente contribuţiei datorate pentru medicamente, precum şi pentru contractele finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate", potrivit ministerului.

Încasările din TVA s-au redus în primele patru luni cu 3,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017, care a produs efecte bugetare din februarie.

"Cu toate acestea, colectarea lunară a TVA a crescut în februarie 2017 cu 2,5% faţă de februarie 2016, cu 8,9% în martie 2017 comparativ cu martie 2016 şi cu 17,9% în luna aprilie 2017 faţă de aprilie 2016", a menţionat Ministerul Finanţelor. 

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în primele patru luni de 78,8 miliarde lei, în creştere cu 6,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 18,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a majorările salariale acordate în a doua parte a anului trecut şi la începutul acestui an. 

De asemenea, cheltuielile cu asistenţa socială au crescut cu 10,1%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017.

În schimb, cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus în primele patru luni cu 4,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 10,8 miliarde lei. 

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 2,9 miliarde lei, echivalent cu 0,4% din PIB, susţine Ministerul Finanţelor, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă - cu 60% - faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele patru luni din 2016, cheltuielile pentru investiţii au fost de 7,2 miliarde lei, respectiv 0,9% din PIB, potrivit execuţiei bugetare publicate de MFP în urmă cu un an.

În 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentând 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, însă ultimele date ale Eurostat arată că, pe metodologia europeană ESA 2010, deficitul bugetar al României a fost de 3% din PIB anul trecut.

Guvernul Grindeanu a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% faţă de nivelul de anul trecut, şi pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.

Astfel, deficitul bugetar a fost prevăzut la 24,1 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB pe metodologia cash şi 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o creştere economică de 5,2%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...