Bugetul general consolidat a încheiat primul trimestru al acestui an cu un excedent de 1,52 miliarde lei, reprezentând 0,19% din PIB, în scădere cu 49,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când bugetul înregistra un surplus de 3 miliarde lei, în condiţile în care ritmul de creştere a cheltuielilor a depăşit semnificativ avansul încasărilor, afectate mai ales de scăderea puternică a veniturilor din TVA, arată datele publicate marţi de Ministerul Finanţelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Veniturile bugetului general consolidat, care însumează 59,53 miliarde lei şi reprezintă 7,3% din PIB, au fost cu 7,1% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent", a precizat Ministerul Finanţelor.

Pe categorii de venituri, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în primul trimestru la încasările din impozitul pe comerţ exterior şi tranzacţii internaţionale, cu un avans de 18,2%, urmate cele de impozitul pe salarii şi venit (+15,8%), contribuţiilor sociale (+14,8%) şi venituri din capital (+12,7%).

O creştere conjuncturală a fost înregistrată la sumele din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii, cu 60,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Avansul a fost determinat, "în principal, de evoluţia încasărilor aferente contribuţiei datorate pentru medicamente, precum şi pentru contractele finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate", potrivit ministerului.



Încasările din TVA s-au redus în primul trimestru cu 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017, care a produs efecte bugetare din februarie.

"Cu toate acestea, colectarea TVA au crescut cu 2,5% în februarie 2017 faţă de februarie 2016 şi cu 8,9% în martie 2017 comparativ cu martie 2016", a menţionat Ministerul Finanţelor. 

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în primul trimestru de 58 miliarde lei, în creştere cu 10,4%, sau 5,46 miliarde lei, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 16,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a majorările salariale acordate în a doua parte a anului trecut şi la începutul acestui an. 

De asemenea, cheltuielile cu asistenţa socială au crescut cu 9,7%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017.

Totuşi, cele mai mari creşteri au fost înregistrate la cheltuielile pe proiecte cu fonduri europene, cu 418% faţă de trimestrul I din 2016, la 3,04 miliarde lei, şi la subvenţii, cu 114%, la 1,95 miliarde lei. 

Cheltuielile cu subvenţiile au crescut în principal ca urmare a majorării subvenţiilor din agricultură, potrivit Ministerului Finanţelor. 

În schimb, cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus în primul trimestru cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 7,83 miliarde lei. 

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 1,7 miliarde lei, echivalent cu 0,2% din PIB, susţine Ministerul Finanţelor, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primul trimestru din 2016, cheltuielile pentru investiţii au fost de 4,4 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, potrivit execuţiei bugetare publicate de MFP în urmă cu un an.

În 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentând 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, însă ultimele date ale Eurostat arată că, pe metodologia europeană ESA 2010, deficitul bugetar al României a fost de 3% din PIB anul trecut.

Guvernul Grindeanu a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% faţă de nivelul de anul trecut, şi pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.

Astfel, deficitul bugetar a fost prevăzut la 24,1 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB pe metodologia cash şi 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o creştere economică de 5,2%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.