Bucharest Real Estate Club (BREC) susţine că decizia Tribunalului Bucureşti de a respinge anularea PUZ-urilor din Sectoarele 2 şi 4 este un prim pas spre deblocarea unei situaţii create în mod artificial, precizând că astfel Capitalei i se restituie dreptul la dezvoltare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Decizia Tribunalului Bucureşti de a respinge anularea PUZ-urilor din Sectoarele 2 şi 4 este un prim pas spre deblocarea unei situaţii create în mod artificial, prin care Capitalei i se restituie dreptul la dezvoltare. Bucureştiul are nevoie de reglementări clare şi previzibile în domeniul urbanismului. Este inadmisibil ca o capitală europeană, în secolul 21, să nu aibă o reglementare de urbanism coerentă, acceptată de toţi actorii”, se arată, joi, în comunicatul Bucharest Real Estate Club.

Bucharest Real Estate Club (BREC), care reprezintă mari dezvoltatori, companii de construcţii şi de consultanţă din real-estate, a menţionat că îşi exprimă speranţa că întregul efort administrativ şi legal va fi în sensul definitivării cadrului legal în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană a Bucureştiului.

“Ne confruntăm cu o problemă latentă de peste 25 de ani care a generat un context dificil atât pentru administraţia locală, cât şi pentru actorii privaţi. BREC a fost şi rămâne deschis dialogului cu autorităţile pentru identificarea celor mai bune soluţii astfel încât Bucureştiul să reintre într-un cadru de normalitate. O analiză recentă realizată de BREC a relevat faptul că investitorii îşi doresc predictibilitate în legislaţie şi o procedură clară în vederea obţinerii autorizaţiilor de construcţii. Climatul urbanistic incert privează Bucureştiul, care generează o treime din PIB-ul naţional, de investiţii în proiecte imobiliare moderne şi sigure. Pagubele suferite de Capitală sunt evidente şi cuantificabile, tot mai mulţi investitori îndreptându-şi atenţia spre alte oraşe. Clujul, Iaşul, Timişoara, Braşovul, Constanţa vor atrage investiţii de până la 1,2 miliarde de euro anul acesta”, se arată în comunicatul BREC.

Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, în legătură cu cele două PUZ invocate.

În privinţa PUZ Sector 2, Tribunalul Bucureşti a decis: “Respinge ca neîntemeiate excepţiile lipsei calităţii procesuale active, lipsei interesului în promovarea acţiunii, inadmisibilităţii pentru nerespectarea specialităţii capacităţii de folosinţă a reclamantei şi lipsei calităţii procesuale pasive a Municipiului Bucureşti. Admite cererile de intervenţie accesorie. Respinge ca neîntemeiată acţiunea”.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

O decizie similară a fost luată şi în cazul PUZ Sector 4. “Respinge ca neîntemeiate excepţiile nulităţii cererii pentru nemotivare, lipsei calităţii procesuale active, lipsei interesului în promovarea acţiunii, inadmisibilităţii pentru nerespectarea specialităţii capacităţii de folosinţă a reclamantei, inadmisibilităţii pentru neintroducerea în cauză a beneficiarilor, lipsei interesului formulării cererii de suspendare, inadmisibilităţii cererii de suspendare şi lipsei calităţii procesuale pasive a Municipiului Bucureşti. Admite cererile de intervenţie accesorie. Respinge ca neîntemeiată acţiunea”, se arată în minuta instanţei.

Nici această decizie nu este definitivă şi poate fi atacată în cu recurs în 15 zile de la comunicare.

În februarie 2022, primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a anunţat că Tribunalul Bucureşti a suspendat PUZ-urile Sectoarelor 2, 4 şi 5, precizând că de ani de zile dezvoltarea urbană a Capitalei a fost victima unor dezvoltări speculative, menţionând că au fost puţini investitori din cauza instabilităţii juridice privind urbanismul.

Deciziile instanţei nu au fost definitive, însă au fost executorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.