Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a anunţat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru ajustarea preţului la proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, iar în categoria acestor contracte se încadrează proiectele de infrastructură de transport, proiectele de reţele de apă şi canalizare, proiectele de deşeuri şi proiectele cu finanţare din Programul Operaţional Regional. „Din acest punct de vedere impactul acestei măsuri vizează peste 5.000 de contracte care se află în derulare. Am evaluat un impact financiar de peste un miliard de euro”, a adăugat Boloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În ceea ce priveşte a doua măsură de ajustare a preţului la proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, precizez că în categoria acestor contracte se încadrează proiectele de infrastructură de transport, proiectele de reţele de apă şi canalizare, proiectele de deşeuri şi proiectele cu finanţare din POR şi din acest punct de vedere impactul acestei măsuri vizează peste 5.000 de contracte care se află în derulare. Am evaluat un impact financiar de peste un miliard de euro”, a afirmat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de luni a Guvernului.

El a explicat şi necesitatea luării unei astfel de măsuri.

„De ce a fost necesară o astfel de măsură? Pentru că preţul la materialele de construcţii a crescut aproape necontrolabil. Câteva exemple sunt relevante în acest sens. La bitum peste 255 de ori, oţel, beton peste 150 de ori şi preţul la utilităţile publice a influenţat în mod hotărâtor ceea ce înseamnă costurile pentru proiectele de infrastructură, iar acest lucru se reflectă şi în indicele de cost total în construcţii publicat de INS a cărui valoare ultimă a fost de  160%. E un mecanism care se bazează pe directiva UE privind achiziţiile publice. Precizez acest lucru că am avut în vedere condiţiile de imprevizibilitate pe care le-au generat cele trei crize pe care trebuie să le gestionăm în momentul de faţă. Este vorba de criza COVID-19, criza energiei şi criza generată de războiul din Ucraina”, a completat Boloş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.