Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a declarat joi, despre renunţarea benevolă la o parte din salariu, de către şefii din companiile din energie - conform propunerii avansate de vicepremierul Dragoş Anastasiu - că dacă ei îşi scad 20% din salariu, este dispus să îşi scadă şi ei salariul cu 20%. El a afdmis că acolo unde sunt oameni incompetenţi, aceştia trebuie să plece, însă cei care au preluat companii aflate în pierdere şi le-au făcut profitabile sau companii strategice trebuie plătiţi corect, ”la preţul real al pieţei”. Ivan s-a referit la directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, despre care presa a relatat că are venituri lunare de 38.000 de euro, amintind că ”Nuclearelectrica are 4 miliarde cifra de afaceri, 1 miliard 700 de milioane profituri”, subliniind că ”CEO-ul OMV Petrom are venituri de aproape 2 milioane de euro pe an”. ”La o cifră de afaceri de 31 de miliarde, 7 miliarde de profit”, a comentat ministrul, în acest context, referindu-se şi la Hidroelectrica, cu 11 miliarde de lei cifra de afaceri şi aproape 7 miliarde profit.
Întrebat dacă cunoaşte directori pe care îi are în companiile din subordine, care sunt dispuşi să-şi taie singuri salariile, Ivan a răspuns: ”M-am întâlnit cu mulţi dintre ei săptămânile astea, două de când sunt ministru al Energiei, ba la comandamentul pentru situaţii de urgenţă în energie sau în alte situaţii de lucru. Nu mi-au spus lucrul ăsta, vă mărturisesc. Şi cred că e o iniţiativă lăudabilă dacă există cu adevărat aplombul şi dorinţa asta a unor directori. Ceea ce cred că e foarte important e următorul lucru: e inadmisibil, la companii care sunt pe pierderi, la companii care sunt subvenţionate din bugetul de stat şi care, evident, că sunt neperformante, să creşti şi indemnizaţiile CA-urilor, şi ale directorilor”.
El a precizat, însă, că dacă la o cifră de afaceri de 10 miliarde de lei, profitabilitatea peste 2 sau 3 miliarde, în piaţă se plăteşte cu milion de euro un CEO al unei astfel de companii, trebuie analizată şi situaţia de la stat uităm în acelaşi timp şi la stat, unde e nevoie de oameni performanţi.
”Dacă ei vor să fie voluntari să facă acest lucru, e lăudabil. Nu sunt neapărat încrezător în această formulă, dar e posibil ca pe perioadă temporară, şi aceşti oameni să fie interesaţi. Dar vreau să fim corecţi şi să nu demonizăm pe unii sau pe alţii. Da, sunt unii care merită să plece acasă pentru că sunt incompetenţi, dar acolo unde ai oameni competenţi, care au luat companii aflate în pierdere sau companii strategice care poate unii le-ar fi vândut la fier vechi şi ar fi construit blocuri pe terenurile unde îşi desfăşoară azi activitatea, trebuie să-i plăteşti corect, la preţul real al pieţei, pe acei oameni. Altfel nu-ţi vine nimeni bun să lucreze pe 1000 de euro, să gestioneze contracte de miliarde de euro cu omologii din alte state şi să nu aibă alte tipuri de tentaţii”, a argumentat ministrul.
El a explicat că vrea să existe indicatori foarte clari.
”Acolo unde e cineva care a luat o companie pe pierdere, a făcut-o profitabilă, are investiţii, derulează proiecte de investiţie de sute de milioane de euro sau chiar miliarde de euro în domeniul energiei, de la producţie, transport şi distribuţia energiei şi gazelor naturale, da, ai nevoie de oameni competenţi şi dacă ei îşi fac treaba, sunt de acord să fie bine plătiţi. Mai departe, vă pot spune, din 32 de companii, 17 sunt pe profit, diferenţa e pe pierdere, adică aproape jumătate sunt pe pierdere. Ei bine, acolo e altă situaţie şi... Vă mărturisesc. Am întâlnit oameni geniali care vorbeau de cum listează acţiunile companiilor pe London Stock Exchange şi de unii care au venit să mă întrebe şi mi-au scris scrisori ce să facă în situaţia în care au decizia unei instanţe dacă să mai ţină angajaţi unii oameni care au şi pensie şi salariu. Ăla e nivelul unora dintre cei din companiile de stat”, a relatat Bogdan Ivan.
Ministrul a fost întrebat despre situaţia directorului de la Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, cu venituri lunare estimate la 38.000 de euro pe luna.
”M-am uitat la cifra de afaceri şi la profituri. Nuclearelectrica are 4 miliarde cifra de afaceri, 1 miliard 700 de milioane profituri, care 90% se duc la bugetul de stat. Că merită sau nu merită, trebuie să vedem dacă la o companie similară din piaţă, listată la bursă, cum este şi compania Nuclearelectrica, un director de companie care are aceeaşi cifră de afaceri, aceleaşi profituri, în acelaşi timp şi aceleaşi investiţii, pentru că acolo e strategică compania asta pentru sistemul energetic al României, avem un venit similar. Am făcut o comparaţie, nu ştiu dacă e corectă sau nu, cu o altă companie din domeniul privat. OMV Petrom, de exemplu, în care sunt date publice, CEO-ul companiei are venituri de aproape 2 milioane de euro pe an. La o cifră de afaceri de 31 de miliarde, 7 miliarde de profit. Avem Hidroelectrica. Tot acolo undeva, la 11 miliarde de lei cifra de afaceri, aproape 7 miliarde profit. Venituri de 14 ori mai mici decât OMV. Am dat un exemplu. Vreau să fim corecţi, nu vreau să demonizăm pe toţi aceşti oameni. Şi da, pentru 2, 3, 5 care am văzut pe la televizor, care nu aveau nicio treaba cu domeniile astea, care cu adevărat şi-au dat venituri nesimţite şi în Consiliul de Administraţie, ei şi-au votat lor acele venituri, ei fiind pe pierdere şi fiind dependenţi de bani din bugetul de stat, acolo nu doar că le-aş tăia indemnizaţia, i-aş da afară cu totul”, a subliniat ministrul.
Ministrul Energiei a anunţat că, începând de vineri, va trimite tuturor companiilor o adresă în care le va cere explicit reducerea costurilor cu salariaţii, reducerea costurilor operaţionale cu protocoale în companii şi planul prin care fac acest lucru începând cu 1 august 2025.
El a spus că a făcut în acelaşi timp o analiză a legislaţiei, o coroborare între aproximativ 5 legi, în care a găsit formula prin care se poate reduce numărul membrilor în Consiliul de Administraţie. ”Sunt situaţii în care sunt convins că vor putea să funcţioneze la fel de bine nişte companii şi cu 3 sau 5 membri în loc de 9, 11 sau 17 membri în Consiliul de Administraţie”, a adăugat ministrul. Înainte de a veni la emisiune, am avut o întâlnire cu alţi trei colegi miniştri şi cu vicepremierul Anastasiu, pe analiza clară a legislaţiei şi ce trebuie modificat la Legea 109/2011 privind guvernanţa corporativă, la Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, pentru a putea să exista pârghii reale de control. Ministrul Economiei a fost întrebat dacă va merge la directorii pe care, din motive legislative, nu-i poate nici muta, nici nu le poate reduce indemnizaţiile, să-i roage să facă pasul de care vorbea vicepremierul Dragoş Anastasiu.
”Dacă avem o decizie guvernamentală asumată de premier împreună cu coaliţia de guvernare, pentru că suntem acolo patru partide politice, este evident că o să port această discuţie cu ei. În primul rând mă interesează performanţa lor. (...) Dacă ei vor decide, pentru şase luni, un an de zile, şi eu sunt dispus, dacă ei scad 20%, să-mi scad şi eu 20% din cât primesc că salariu de ministru, n-am nicio problema să fac lucrul asta, cred că o să poată să o facă şi ei. Dar trebuie să vorbesc cu oamenii înainte, pentru că e o decizie care le aparţine şi nu vreau să pic în scenarii din astea care sună bine, dar care trebuie şi să fie practice”, a declarat Bogdan Ivan.
El a amintit că, atunci când era ministrul Economiei, a cerut la un moment dat topul salariilor şi era pe locul 162 din salarii.
Miercuri seară, vicepremierul Dragoş Anastasiu a făcut apel la şefii instituţiilor de la stat care obţin venituri peste cel al preşedintelui României să renunţe voluntar la o parte din aceşti bani.
Întrebat câţi directori crede că se vor oferi voluntar să le fie diminuate venitul, Anastasiu a răspuns că el crede în normalitatea oamenilor, recunoscând că el este ”mai naiv aşa”

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.